Foto: Aleksander Čobec
Foto: Aleksander Čobec

Tega zahtevajo od ministra za kulturo Vaska Simonitija zaradi nedejavnosti v sektorju, ki ga upravlja, nestrokovnega ministrovanja in gest, ki jih spomnijo na zgodnje obdobje nacizma, sporočajo iz Aktiva delavk in delavcev v kulturi. Tokratno akcijo so poimenovali Mali poletni rebalans za ministra – Korektura.

Na stavbi ministrstva za kulturo so besedi kultura dodali tri klicaje, to pomeni korektura. Klicaje pa si lahko razlagamo različno – odsotnost dialoga, vpitje, obup, za Radio Slovenija poroča Aleksander Čobec.

Kot so še zapisali, je bila na Protestni ljudski skupščini, ki jo je že šest mesecev trajajoče enotno protestno gibanje, ki nima organizatorja, izpeljalo 17. julija v Ljubljani, med zahtevami po družbenih spremembah ena izmed najglasnejših namenjena kulturi. Zahtevajo odstop ministra Simonitija in njegove garniture.

Mali poletni rebalans za ministra - Korektura

Zahteva po odstopu, ker minister "uničuje sodobno umetnost in kulturo"
Ljudska skupščina njegov odstop zahteva, ker minister Simoniti s svojo ekipo zavestno in na način, ki spominja na zgodnji nacizem, uničuje sodobno in v mednarodne vode vpeto živo umetnost in kulturo, ki nastajata na Slovenskem. Odstop zahteva tudi, ker je bil Simoniti s svojo ekipo nedejaven v času sprejemanja protikoronskih ukrepov na področju kulture in ni opravil dela na področju, ki ga zastopa. Kot tretji razlog pa navajajo, da se minister ni odzval na državno nasilje nad vrhunskimi umetnicami in umetniki, ki sodelujejo v protestih.

Foto: Aleksander Čobec
Foto: Aleksander Čobec

Eden izmed udeležencev protesta je, kot še poroča Radio Slovenija, dejal, da bodo stopnjevali proteste, vendar ne v smislu agresije, ampak v smislu stopnjevanja pritiska civilne družbe – s pogumom, upanjem.

To je bila 6. akcija za kulturo, tudi tokrat pa so protestniki do ministrstva prišli z zbirnega mesta na muzejske ploščadi. Kulturnike, ki so se v preteklih tednih posvečali medijski zakonodaji, ki prav tako nastaja na ministrstvu za kulturo, je k ponovni akciji spodbudil intervju s Simonitijem, objavljen v Demokraciji. V tem je minister povedal, da je bilo za kulturo dobro poskrbljeno in primerljivo z drugimi evropskimi državami. Prav tako, da medtem ko delavci iz gospodarstva, ki so izgubili službe, ne protestirajo, pa protestirajo kulturniki, ki so dobili temeljni dohodek v znesku 1100 evrov in ga želijo po ministrovih besedah podaljšati do upokojitve.

Protestniki njegovim besedam ne verjamejo, sklepi so po njihovih besedah slabi, prav tako vsi niso dobili trimesečnega temeljnega dohodka. Besede o podaljševanju tega dohodka pa so za njih žaljive, še poroča Radio Slovenija.