Američani so prisluškovalno postajo z antenskimi kupolami na Teufelsbergu v gozdu Grunewald na obrobju Zahodnega Berlina zgradili leta 1963. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Američani so prisluškovalno postajo z antenskimi kupolami na Teufelsbergu v gozdu Grunewald na obrobju Zahodnega Berlina zgradili leta 1963. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Teufelsberg
Kaj natanko se je počelo v notranjosti tega mogočnega objekta, je še zmeraj tajno in bo najverjetneje tako ostalo vsaj do leta 2020. Foto: Wikipedia
Teufelsberg
Objekt na Teufelsbergu je s časom postal zelo priljubljen med grafitarji in tako je danes največja galerija grafitov na evropskih tleh. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Tako prisluškovalna postaja ameriške Nacionalne varnostne agencije (NSA) kot hrib, na katerem stoji, bosta vpisana v register zaščitene dediščine, je sporočil državni konservator Christoph Rauhut. Vpis v register ne pomeni, da bo lokacija deležna rekonstrukcije, temveč zgolj, da se bo ohranjalo njeno zdajšnje stanje. Informacijo pa je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA potrdil tudi tiskovni predstavnik uprave kulturnega senata.

Hrib, nasut iz velikega dela berlinskih ruševin
Teufelsberg (Hudičev hrib) je umetno ustvarjena 120 metrov visoka vzpetina, ki je nastala iz tretjine vseh povojnih ruševin Berlina. Pravzaprav so bili tam sprva ostanki ne dokončno zgrajene nacistične vojaške šole, ki jo je zasnoval glavni nacistični arhitekt Albert Speer in je zaveznikom ni uspelo povsem razstreliti.

Po drugi svetovni vojni so več kot dve desetletji tja nasipavali dodaten material iz kar tretjine ruševin vseh med vojno uničenih zgradb v Berlinu. S časom so na tem mestu prenehali kopičiti odsluženo gradivo, kup pa so prekrili s peskom in zemljo ter ga pogozdili. V času hladne vojne je sledila odločitev ameriških obveščevalcev, da nekje v Zahodnem Berlinu zgradijo prisluškovalno postajo, s katero bi lahko prestrezali sovjetsko radijsko komunikacijo. Po celotnem Zahodnem Berlinu so preverjali, kje bi bilo najboljše mesto za ta projekt, in ugotovili, da so razmere na Teufelsbergu v gozdu Grunewald naravnost idealne zanj.

Prisluškovanje do padca berlinskega zidu
Leta 1963 so na vrhu hriba zgradili objekt z antenskimi kupolami. Kaj natanko se je počelo v notranjosti tega mogočnega objekta, je še zmeraj tajno in bo najverjetneje tako ostalo vsaj do leta 2020. Ve pa se, da so prisluškovali tudi pogovorom centralnega komiteja Nemške socialistične stranke enotnosti (SED) in da so poleg NSA-ja objekt uporabljale tudi druge ameriške, pa tudi britanske obveščevalne ter varnostne službe za prestrezanje in motenje sovjetskih radijskih zvez vse do padca berlinskega zidu v letu 1989. Postajo so nato zaprli in iz njene notranjosti odstranili vso opremo.

Skozi leta mnogi neizvedeni načrti
Skozi čas so sledili različni načrti, kaj narediti z objektom in skoraj petimi hektarji velikim zemljiščem. Zgradbo in zemljišče je od mesta Berlin odkupila zasebna vlagateljska družba, ki pa zaradi nasprotovanja okoljevarstvenikov ni mogla izpeljati načrtov, da bi tam zrasla prestižna stanovanja in hotel s kongresnim centrom.

Največja evropska galerija grafitov
Kraj je z leti postal zelo priljubljen med grafitarji in tako je objekt postal največja galerija grafitov na evropskih tleh. Nato so leta 2005 z mestnim odlokom zemljišče spremenili v nezazidljivo, novi lastnik pa je začel turistom zaračunavati vstopnino za obisk hriba. V letu 2015 so glavni prisluškovalni stolp, ki je bil največji magnet za turiste, zaprli iz varnostnih razlogov. Še zmeraj pa Teufelsberg ostaja zelo priljubljena snemalna lokacija.