Igro je priredil dramaturg Goran Schmidt. Foto: RTV SLO
Igro je priredil dramaturg Goran Schmidt. Foto: RTV SLO
S snemanja prve jesenske radijske igre Veliki nered. Foto: RTV SLO

Igro je priredil dramaturg Igranega programa Radia Slovenija Goran Schmidt, poslušalci pa so lahko prvič prisluhnili enemu od osrednjih slovenskih dramskih besedil. Za režijo je poskrbela Irena Glonar, posnel pa jo je tonski mojster Jure Culiberg.

Od antike do danes
Smoletova drama Antigona črpa iz istoimenske tragedije grškega dramatika Sofokleja in ob tem tudi v današnji čas aktualizira zgodbo o mrtvih, ki imajo pravico do pokopa. Smole je mitsko besedilo slovenske povojne dramatike napisal jeseni leta 1959, krstno izvedbo pa je doživelo naslednje leto. Potem ko se je leta 1961 ljubljanska Drama z njo uspešno predstavila na Sterijevem pozorju, pa je postala železni del repertoarja slovenskih gledališč.

Sedem radijskih iger
Gre za drugo od sedmih radijskih iger za otroke in odrasle, ki jih bosta ponudila prvi in tretji program Radia Slovenija v oktobru, novembru in decembru. Prisluhniti je bilo že mogoče zabavni radijski igri za otroke Veliki nered, v naslednjih mesecih pa bodo sledile še Zmajček Ferdo (napisala jo je Mira Zelinka), Skromen predlog (Petri Salin), Hej, Brigade (Žarko Petan), Hočem leteti (Anatolij Kostetski) in Arabsko noč (Roland Schimmelpfennig).

Gre za različne igre, dolge od 18 do 49 minut, ki jih v prvi vrsti odlikujeta odlični igralska zasedba in ekipa ustvarjalcev Radia Slovenija.