Z radijskimi igrami v novo leto. Foto: RTV SLO
Z radijskimi igrami v novo leto. Foto: RTV SLO
Anton Tomaž Linhart
Prisluhniti bo mogoče tudi delu Antona Tomaža Linharta Miss Jenny Love.
Ure v aprilu
Radio Slovenija ni pozabil na svoje stare radijske igre. Foto: RTV SLO

Na prvem programu Radia Slovenija je bilo tako danes mogoče prisluhniti prvi v sklopu novih radijskih iger, ki jih pripravljajo za prve tri mesece leta 2006. Zgodba Trije grahki, je nastala po motivih slovenskih ljudskih pravljic, govori pa o siromašnem fantu, ki se kljub številnim pravljičnim zapletom na koncu vendarle poroči s kraljično. V naslednjih mesecih bo mogoče prisluhniti še radijski igri za otroke Noji nad Triglavom, kratki zvočni igri Pesem siren, kratki radijski igri Vžgi že to grmado! in priredbi mladostniškega dela A. T. Linharta Miss Jenny Love.

Odmevi mitov
Druga igra bo na sporedu 7. januarja, ko bodo na prvem programu Radia Slovenija ponudili premiero Pesem siren avtorjev Matjaža in Jaka Jarca, ki sta se posvetila zajemanju prvinskih odmevov mitov o usodi sveta v slovenskih ljudskih pesmih iz Rezije. Kot predstavnica Radia Slovenija je igra sodelovala na letošnjem mednarodnem tekmovanju URTI v Franciji.

Nekaj izvirnega
5. februarja se bodo na radiu spomnili slovenskega kulturnega praznika in na prvem programu premierno predvajali izvirno slovensko radijsko igro za otroke Noji nad Triglavom. Kot avtor duhovite in satirično-otožne igre v verzih se predstavlja Aleš Berger. Zgodba pripoveduje o skupini nojev, ki se zatečejo na Triglav in odletijo v duhu starodavnih slovenskih pripovedk. Izvirna kratka radijska igra mlade slovenske avtorice Barbare Čeh, Vžgi že to grmado! bo sledila 18. marca, v kateri se bo mogoče spoznati z raznolikim, bogatim in duhovitim jezikom.

Linhartova zgodba z novim likom
Zadnja bo prišla na vrsto priredba mladostniškega viharniškega dela Antona Tomaža Linharta Miss Jenny Love, ki jo je priredila Zarika Snoj Verbovšek. 24. marca se bodo tako na tretjem programu Radia Slovenija spomnili 250. obletnice rojstva tega prvega slovenskega dramatika. Delo je zaradi zapletene zgodbe praktično neuprizorljivo, zato je prirediteljica vpletla lik literarnega zgodovinarja, ki poslušalcu pomaga prek pripovednih čeri.

Pogled nazaj
Za tiste, ki želijo ponovno prisluhniti igram, ki so jih na Radiu Slovenija že predstavili, so pripravili na prvem programu tudi ponovitve. Spet bo prva na sporedu že na prvi dan novega leta ob 18.05 na 1. programu, ko bo mogoče prisluhniti radijski nanizanki Klinika Tivoli, d.o.o. 2. januarja ob 8.05 bo na 1. programu igra za otroke Pevsko tekmovanje zajcev na goljavi, 22. januarja bo radijska igra za otroke Grad Zunajnot, 29. januarja prav tako radijska igra za otroke Pustolovščine Toma Sawyerja.

Februarju bodo sledile radijske igre za otroke Joža ali nazadek v Mačjem logu, ki bo na 1. programu predvajana 19. februarja ob 8.05, 26. februarja še otroška igra Puša z dimnikom, 12. marca pa ponovitev radijske igre za otroke z naslovom Kaváka.