Danijela Štajnfeld. Foto: IMDb
Danijela Štajnfeld. Foto: IMDb

"Sredi noči me je odpeljal iz Beograda, me tam mučil in posilil. Nisem mogla stati, nisem se mogla upreti. Jokala sem," je dejala Danijela Štajnfeld, ki je srbski javnosti najbolj poznana po vlogi Mariole v filmu Ivkova slava režiserja Zdravka Šotre.

"Torej ni bilo nič nenavadnega."
"Kolega in dragi prijatelj Branislav Lečić me je posilil maja 2012. Po štirih dneh igranja predstave. Bila sem v šoku. Nemudoma sem hotela poklicati policijo, vendar sem razmišljala, kaj se bo zgodilo. Morate razumeti ta položaj", je med drugim povedala igralka za srbski spletni portal Insider. Leta 1955 rojeni Lečić je v Jugoslaviji zaslovel z vlogo v miniseriji Sivi dom iz leta 1986.

Branislav Lečić (1955) je bil med letoma 2004 in 2007 srbski minister za kulturo in medije. Foto: Wikimedia
Branislav Lečić (1955) je bil med letoma 2004 in 2007 srbski minister za kulturo in medije. Foto: Wikimedia

"Zgodilo se je 7. maja 2012, skupaj smo bili v predstavi Dnevna zapovest (Dnevna zapoved, op. n.) v beograjski Drami, dejavno sva sodelovala ... Hodili smo na gostovanja, se družili. In na neki točki je predlagal, da se vidiva, želela sem, da mi nekaj podpiše, popolni nesmisel, seveda, pogosto sva se videvala, ni bilo prvič, da sem sedla v avto z njim ..." je igralka opisala svojo izkušnjo, ki se ni razlikovala od dotedanjih.

"Torej ni bilo nič nenavadnega. Vendar me je tisto noč kljub prošnjam in ​​joku, naj tega ne stori, odpeljal nekam, kjer nisem vedela, kje sem, kjer nisem mogla iz tega prostora, bilo zunaj Beograda, nekje na pobočjih Beograda. Ne vem, kje je bilo, sredi noči ... In tam me je mučil in tam me je posilil. Govorila sem ne, nenehno, dokler sem lahko. To je bilo zelo veliko mučenje, psihično, čustveno, fizično in spolno. V nekem trenutku nisem bila več sposobna govoriti, nisem mogla stati, nisem se mogla upreti, strahotno sem jokala … Potem me je odpeljal domov in po štirih dneh sva skupaj igrala v predstavi," je še povzela potek dogodkov Danijela Štajnfeld, ki je o posilstvu prvič spregovorila že v svojem filmu Zdravi me.

"Po posilstvu sem zaupala le svojemu prenosnemu računalniku. Posnela sem majhne videoposnetke, ki so pristali v dokumentarnem filmu. Danes so dragocen dokaz, saj kažejo, kako se žrtev obnaša po zlorabi," je ob tej priložnosti povedala igralka za Insajder. Že ob objavi filma Zdravi me je dejala, da je verjela, da bo dokumentarni film poslal močno sporočilo in ženske spodbudil k prijavi nasilja.

Sorodna novica Gibanje Nisem hotela: "Spolno nadlegovanje je vseprisotno in se dogaja vsak dan."

"Ta zid molka in sramu je strašen, da je žrtev posilstva na neki način prispevala k temu zločinu. To ni res, nikogar ne morete pripraviti do tega, da vas posili," je še dodala igralka.

Mnogotere zgodbe tudi z Balkana
To je še eno od pričevanj, ki so se še posebej v igralskih vodah zvrstila v duhu gibanja Nisam Tražila (Nisem hotela), ki z istoimenskim ključnikom v Srbiji nadaljuje upor proti spolnemu nadlegovanju in je spodbudilo tudi pričevanja v Sloveniji, kjer je bila zagnana kampanja Nisi sama. Gibanje se je pod odmevnim geslom Me Too (Jaz tudi) začelo leta 2017 v Hollywoodu, zatem pa se je razširilo v boj proti spolnim zlorabam in nadlegovanju žensk po vsem svetu.