Sorodna novica AGRFT seznanjen s prijavo M. Skrbinac; primere drugih prijav predal v reševanje univerzi

Igralka Mia Skrbinac je sredi februarja uradno vložila prijavo spolnega nadlegovanja zoper igralca in profesorja igre na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) Matjaža Tribušona. Na rektoratu Univerze v Ljubljani so potrdili, da so prejeli še eno prijavo, ki se nanaša na AGRFT, in za obe podali naznanilo suma storitve kaznivega dejanja na Policijsko upravo Ljubljana.

V luči razkrivanja zgodb o spolnem nadlegovanju se je razvnela javna razprava, zvrstilo se je še nekaj pričevanj in bilo oddanih še nekaj prijav "o 'neprimernem obnašanju' profesorjev", ki so jih na akademiji predali v reševanje etični komisiji Univerze v Ljubljani.

Ustvarjalni proces lahko privede do posebnih situacij
Glede opredelitve do navedb več študentk in študentov, da je bilo spolno nadlegovanje na AGRFT-ju "zapakirano v študijski proces", člani kolegija profesorjev pravijo, da lahko pri ustvarjanju gledaliških predstav prihaja do posebnih situacij, ki jih pri opravljanju večine drugih poklicev ne moremo zaslediti na enak ali vsaj podoben način. Nekaj podobnega se po njihovih besedah lahko dogaja tudi pri ustvarjanju filmov.

Sorodna novica "Spolno nadlegovanje in spolna zloraba nista površinski poškodbi!"

"Vsakemu ustvarjalcu mora biti popolnoma jasno, kje je meja med profesionalnim in zasebnim. Med etičnim in etično spornim. Pedagogom na akademiji, ki je hkrati umetniška, znanstvena in pedagoška, mora biti ta meja jasna še toliko bolj. Kakršno koli nadlegovanje ali nasilje, spolno, fizično ali psihično, ne sme biti prisotno, kaj šele tolerirano. Ne v odnosu pedagog študent ali v katerem koli drugem odnosu. In ne sme biti 'zapakirano v študijski proces'," so poudarili člani kolegija profesorjev.

Dobra petina pričevanj vezana na AGRFT
V oddaji TV Slovenija Tednik so nedavno razkrili, da naj bi se o spolnem nadlegovanju na AGRFT-ju veliko govorilo, nihče pa ni vedel, ali so zgodbe resnične. Od pričevanja Mie Skrbinac so nato na Inštitutu 8. marec prejeli 30 novih pričevanj, dobra petina jih je vezanih na to akademijo.

#NisiSama

Glede vprašanja zaščite študentk in študentov, da do podobnih dogodkov ne bo več prihajalo, so člani kolegija profesorjev zapisali: "Naredili bomo vse, kar je v naši moči. Predvsem se bomo trudili ustvariti vzdušje, v katerem se bodo študentke in študenti počutili varne in bodo lahko izbranim zaupnikom zaupali težave, v kakršnih se bodo znašli. In seveda, da njihovo zaupanje ne bo zlorabljeno, ampak bo osnova za razrešitev težav, problemov ter ustrezno sankcioniranje prekrškov, vse s ciljem zagotoviti čim bolj kvaliteten, varen in avtonomen študij."

Previdnost pri izbiri novih pedagoških sodelavcev
Dodali so, da bo doseganje visoke ravni zaupanja v prihodnje gotovo odvisno od vseh na akademiji, pa tudi od zanesljivih protokolov ne samo na akademiji, ampak tudi na Univerzi v Ljubljani in v postopkih na uradnih organih. "Hkrati pa nas je trenuten položaj še bolj trdno prepričal o tem, da bomo še bolj previdni pri izbiri novih pedagoških sodelavcev," so sklenili v kolegiju profesorjev na AGRFT-ju.