Z dogodkom se je Srbski kulturni center prvič predstavil javnosti. Odprtja se je udeležil tudi predsednik Slovenije Danilo Türk. Foto:
Z dogodkom se je Srbski kulturni center prvič predstavil javnosti. Odprtja se je udeležil tudi predsednik Slovenije Danilo Türk. Foto:
V spomin na velikega pisatelja so lastniki galerije Visconti priredili razstavo grafik modernega črnogorskega slikarja Dada Đurića, Kiševega dobrega prijatelja, ki je prav tako živel in ustvarjal v Parizu. Foto: Visconti Fine Art

Poleg razstave je galerija, ki je na Mestnem trgu 11, v sodelovanju s Srbskim kulturnim centrom organizirala konferenco "Danilo Kiš in svetovna književnost", s katero se je Srbski kulturni center prvič predstavil javnosti. Odprtja se je udeležil tudi predsednik Slovenije Danilo Turk.

O pomenu dela književnika so spregovorili režiser Dušan Jovanović, profesorji Damir Arsenijević, Biljana Dojčinović in Jelena Petrović, kritik Mitja Čander ter direktorica Srbskega kulturnega centra Svetlana Slapšak.

Razstava grafik njegovega prijatelja
V spomin na velikega pisatelja so lastniki galerije Visconti priredili razstavo grafik modernega črnogorskega slikarja Dada Djurića, Kiševega dobrega prijatelja, ki je prav tako živel in ustvarjal v Parizu. Svetlana Slapšak je ob konferenci poudarila: »S tem dogodkom želimo po mnogih letih pozabe v slovenski kulturi spodbuditi novo zanimanje za velikega evropskega, jugoslovanskega, svetovnega in srbskega intelektualca in pisatelja.«

Srbski kulturni center, poimenovan ravno po Kišu, bo tudi v prihodnje poleg skrbi za ohranjanje nacionalne identitete Srbov v Sloveniji, veliko pozornosti posvečal organiziranju dogodkov, katerih namen je zbliževanje in povezovanje srbske in slovenske kulture.

Srbski kulturni center kot orodje dialoga
»Danes, na dan, ko praznujemo rojstni dan Danila Kiša, želimo opozoriti tudi na Srbski kulturni center v Ljubljani, ki ga je ustanovila skupina slovenskih državljanov srbskega porekla kot orodje dialoga, z namenom, da bi služil kot most med srbsko in slovensko kulturo,« je ob tej priliki dejal Jovanović.

Predsednik države je pozdravil ustanovitev centra in njegova prizadevanja za krepitev kulturnih vezi med državama. Poudaril je pomen izročila Kiševega dela, ki se je močno upiralo vsakemu totalitarizmu in enoumju ter je aktualno tudi v današnjem času, tudi v slovenskem političnem in kulturnem diskurzu, »ki je močno omejen na domače teme«.

Rojen v Subotici, zadnja leta ustvarjal v Parizu
Danilo Kiš je bil srbski intelektualec, pisatelj in prevajalec. Rodil se je 22. februarja 1935 v Subotici v Vojvodini, umrl pa leta 1989 v Parizu, kjer je deloval zadnja leta življenja. Bil je prvi diplomant primerjalne in svetovne književnosti na Filološki fakulteti v Beogradu. Za svoje delo je prejel več pomembnih nagrad, a je imel zato tudi težave z avtoritarno oblastjo in akademskimi kolegi.