Na poziv za ideje prve vseevropske arhitekturne platforme Future Architecture, ki jo usklajuje MAO, je prispelo skoraj 300 idej iz 39 držav z vsega sveta. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Na poziv za ideje prve vseevropske arhitekturne platforme Future Architecture, ki jo usklajuje MAO, je prispelo skoraj 300 idej iz 39 držav z vsega sveta. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Luka Piškorič
Poligon je vadišče za samozaposlene profesionalce in ustvarjalne skupnosti, delujoče na polju kreativnih ekonomij, socialnega podjetništva in kulture, ugotavlja Luka Piškorič, njegov ustanovitelj in eden izmed govorcev na konferenci. Foto: MAO
Future Architecture
Demografija sodelujočih na platformi Future Architecture. Foto: MAO

Na poziv Future Architecture je prispelo 291 osnutkov iz 39 držav. Avtorje najboljših idej, ki prihajajo iz 14 držav, med njimi so trije avtorji iz Slovenije, so izbrali partnerji platforme in širša javnost. Na konferenci se bodo povezali s partnerji platforme in začeli skupaj ustvarjati javni arhitekturni program.

Kot je za sredni Večer povedal direktor MAO in idejni vodja platforme Matevž Čelik, je pri načrtovanju projekta razmišljal, kako bi tudi pri arhitekturi v muzeju lahko zastavili projekt, ki bi povezal preteklost, sedanjost in prihodnost arhitekture.

Smo vendarle na pragu socialnega obdobja arhitekture?
Namen platforme je spodbuditi razpravo o tem, kaj je pomembno za prihodnost arhitekture, in izpostaviti, kako o arhitekturi jutrišnjega dne razmišlja generacija prihodnosti. Rezultati so, kot je dejal za časopis, pomenljivi. Sporočilo prijavljenih idej je močno in govori o tem, da bi arhitektura morala končno uresničiti svoje socialno poslanstvo.

Kriza je po Čelikovih besedah prinesla streznitev. Evropa se stara, obenem pa je" že vse zgradila". Danes gre razmišljanje v smer, kako uporabiti že obstoječe prazne ali slabo izkoriščene prostore za nove dejavnosti oziroma kako v mestih organizirati drugačne skupnostne prostore.

Prva dva dneva konference bosta namenjena predavanjem. Med drugim bodo zbranim spregovorili neodvisni urbanist, oblikovalec in futurist Liam Young iz Velike Britanije, ki s svojimi zanimivimi zasnovami, opažanji in raziskovanji spreminja dosedanja dognanja stroke, britanski strokovnjak na področju razvoja ustvarjalnosti Jonathan Howard in Matevž Čelik.

Na sporedu je tudi predavanje razvijalca in predavatelja novih ekonomskih modelov ter soustanovitelja iniciativ Slovenia Coworking, Slovenia Crowdfunding in kreativnega centra Poligon Luke Piškoriča ter oblikovalko, strateginjo, podjetnico, predavateljico in ustanoviteljico ter direktorico Inštituta za transmedijski dizajn Saro Božanić.

Evropska turneja
Po uvodni konferenci v Ljubljani se bo v sklopu platforme po vsej Evropi začel javni arhitekturni program; izbrani ustvarjalci se bodo predstavili na razstavah, konferencah, predavanjih, delavnicah in v knjigi. Začel se bo s predavanji v Oris House of Architecture v Zagrebu in sklenil oktobra z razstavo na lizbonskem Trienalu arhitekture.

Future Architecture je prva vseevropska platforma arhitekturnih muzejev, festivalov in producentov, ki jo finančno podpira Evropska komisija.