Voditelji Odprte knjige so Dražen Dragojevič, Katja Šulc, Boštjan Narat in Irena Duša. Foto: Jani Ugrin
Voditelji Odprte knjige so Dražen Dragojevič, Katja Šulc, Boštjan Narat in Irena Duša. Foto: Jani Ugrin
Katja Šulc: "Berem najraje na počitnicah ob morju. Mnenja rada izmenjujem tudi v prostem času. Nazadnje sem se v prostem času povsem očarana potapljala v Žensko francoskega poročnika Johna Fowlesa in pa v vznemirljivo poezijo Uroša Praha Čezse polzeči." Foto: Jani Ugrin
Boštjan Narat: "Moje idealno bralno okolje je povezano z neskončno kavo v prijetnem, ravno prav (ne)obljudenem lokalu kakega sončnega dopoldneva, za katerega se zdi, da ga ne bo nikoli konec." Foto: Jani Ugrin
Irena Duša: "Sama najprej izberem knjigo, ki se me dotakne, in se šele nato sprašujem, zakaj. Namerno pustim, da je izbor zelo oseben, intimen, ker verjamem, da je branje na splošno intimna reč." Foto: Jani Ugrin
Dražen Dragojevič bo v svojih prvih oddajah odpiral romane Andreja E. Skubica Samo pridi domov, Lada Kralja Ko delaš omleto in Christopherja Isherwooda Slovo od Berlina ter knjigo Claire Bishop Umetni pekli. Participatorna umetnost in politika gledalstva. Foto: Jani Ugrin

"Literatura je orodje za razumevanje sebe in sveta, v katerem živimo," pravi Irena Duša in prav takšen pogled podlaga oddajo, v kateri bodo voditelji skupaj s po dvema gostoma predstavljali zanimive knjige in v diskusiji pretresali teme, ki jih posamezna knjiga odpira.
Odprta knjiga nadaljuje oddajo Knjiga mene briga, ki smo jo na televizijskih zaslonih spremljali več kot desetletje. Ohranja časovno zgoščen in vsebinsko odprt format ter si prizadeva za popularizacijo branja in "demistifikacijo literature kot hermetičnega polja, kamor lahko vstopajo in smejo vstopati le posvečeni, izobraženi na tem področju", kot pravi Duša. Po besedah urednice oddaje Tjaše Razdevšek večji poudarek daje na odprte interpretacije in pogovore, pri katerih knjiga predstavlja le izhodišče za odpiranje in pretresanje tem brez tabujev. Iz oddaje Knjiga mene briga že poznamo Katjo Šulc in Dražena Dragojeviča, Odprta knjiga pa predstavlja dva nova voditelja – Ireno Duša poznamo tudi kot urednico in scenaristko iz Mladinskega programa RTV Slovenija, Boštjana Narata pa med drugim kot voditelja pogovorne oddaje Panoptikum – in tudi novo vizualno podobo, ki bo podpirala literaturo kot del življenja, in ne le del zaprašene kabinetne sobice.
Irena Duša: Pomirja me, da je tematika drugačne spolne identitete danes širše razumljena
V prvi oddaji bo Irena Duša s plesalko in koreografinjo Sinjo Ožbolt ter pevcem in igralcem Ladom Leskovarjem spregovorila o avtobiografiji pionirke sodobnega plesa Isadore Duncan Moje življenje, v kateri razgrinja tako svoje življenje kot poglede na umetnost, položaj ženske, materinstva in odnosov. Kot pravi Duša, se je je knjiga močno dotaknila že, ko je nanjo naletela v izvirniku pred dvajsetimi leti. Za eno prihodnjih oddaj je izbrala še roman Suzane Tratnik Ime mi je Damjan, ki je bil letos ponatisnjen in izbran za nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture Rastem s knjigo, kar pomeni, da bodo knjigo dobili vsi dijaki 1. letnika srednje šole v letošnjem šolskem letu, po knjigi pa nastaja tudi film. Takšna pozornost Dušo veseli in pomirja, saj se ji zdi potrditev, da je tematika, ki jo knjiga odpira – gre za problematiko spolne identitete – danes bolje in širše razumljena, kot je bila denimo ob prvi izdaji romana leta 2001.
Pripravlja še oddajo o knjigi Mansfield park Jane Austen, kot pravi "iz preprostega razloga, saj so romani Jane Austen bistven del mojih zadnjih dveh prevodov (David Lodge, Changing places in Jeffrey Eugenides, Marriage Plot)". "Branje je moj poklic – pri vsem, kar počnem, je bistveno. Žal to pomeni, da mi za branje 'za dušo' ostane bolj malo časa, na srečo pa, da mi za branje ni treba iskati izgovorov," pravi Duša, ki jo je branje del Jane Austen tudi nehote popeljalo v spomin na najstniška leta.
Katja Šulc: Knjige te odpeljejo na potovanje
Katja Šulc si je za svoji prvi dve oddaji izbrala roman Glasovi Antonia Porchie ter knjigo intervjujev in besedil o ljudski pesmi na sodobnem odru Srečevanja glasov Irene Tomažin. Obe knjigi se ji zdita izjemni, Glasovi kot edina knjiga v pisateljevem življenju, ki je nastajala 40 let, ob izidu pa je ta nenavadna, zelo posebna knjiga pritegnila odziv velikih pisateljskih glasov, od Andréja Bretona do Jorga Luisa Borgesa in Henryja Millerja. Knjigo o ljudski pesmi v sodobnem kontekstu, ki jo je navdušila tako z osebnega vidika, kot glasbenico, kot s širšega, družbenega, opiše kot "razkošno potovanje skozi pokrajine in glasove ljudske pesmi". Knjige so za Katjo Šulc neke vrste potovanje. "Vsaka knjiga te odpelje na novo potovanje, vsak gost v svoj svet," pravi. In ker zelo rada potuje, tudi s knjigami, bo za Odprto knjigo skušala iskati skupek dobrih knjig, dobrih tem in zanimivih gostov. Včasih je pot do tega lažja, ko posamezna knjiga kar intuitivno pritegne njeno pozornost iz sredine knjižnih polic, kdaj drugič pa "je treba večkrat na sprehod do knjigarne".

Boštjan Narat: Posvečal se bom vprašanjem, ki mučijo tudi mene
Roman indijskega pisatelja Vikrama Setha Enaka glasba, v katerem se neločljivo povezujeta glasba in ljubezen, je Boštjan Narat izbral tudi zaradi lastnega glasbenega delovanja. Delno pa je k tej izbiri vodilo tudi njegovo gostovanje v pogovornem ciklu Tine Košir Mazi pred nekaj meseci, za katerega se mu je zahvalila prav s to knjigo. "In ker sem vodenje oddaje Odprta knjiga delno podedoval prav od nje, se mi je zdelo na mestu, da prvo oddajo posvetim tej knjigi," pravi Narat, ki meni, da je knjiga "gotovo temeljno orodje in orožje razmišljujočih ter 'večno nezadovoljnih'," nezadovoljnih v pozitivnem pomenu besede, saj spodbuja radovednost, iskanje, razmišljanje, raziskovanje ipd. Njihova "ključna kakovost, ki jo (potencialno) imajo, je, da artikulirajo, ubesedujejo svet". In to ubesedovanje, ki se sicer lahko dogaja tudi z drugimi sredstvi in skozi druge umetnosti, je po njegovem mnenju še vedno najmočnejše v besedi sami.
Zato bo izbiral knjige glede na teme, ki jih te odpirajo, oziroma premislek, ki ga ponujajo. Oddaja omogoča diskusije na zelo različne teme, želi pa se posvečati vprašanjem, ki mučijo tudi njega samega. Oddaja bo po njegovem ustvarjala prostor in čas, namenjen literaturi, ki ga tisti, ki radi berejo, pogosto pogrešajo. To se dogaja tudi njemu. "Moje bralno življenje je zadnje čase vse preveč ciljno naravnano, saj je mnogokrat podrejeno stvarem, ki jih počnem, pa naj gre za Panoptikum, Odprto knjigo ali moje siceršnje ustvarjalno početje. Seveda pa ciljna naravnanost ne izključuje bralskega užitka."


Prvo oddajo si oglejte v priloženem videoposnetku.