Panika je odveč, poudarja programski direktor EPK Mitja Čander, saj so tudi v drugih evropskih prestolnicah kulture programe zaključevali mesec ali dva pred začetkom projekta. Foto: EPK 2012
Panika je odveč, poudarja programski direktor EPK Mitja Čander, saj so tudi v drugih evropskih prestolnicah kulture programe zaključevali mesec ali dva pred začetkom projekta. Foto: EPK 2012

Programski direktor zavoda Maribor 2012 bi moral danes končno obliko programa EPK predati programskemu svetu in svetu zavoda Maribor 2012 ter Mestni občini Maribor kot ustanovitelju zavoda. Ko ga bodo te tri institucije potrdile, ga bodo nato predstavili javnosti in začeli tiskati programske knjižnice, to pa se bo po Čandrovih ocenah zgodilo nekje sredi oktobra.
"Urejanje tako obsežnega dokumenta traja, saj je treba preveriti in uskladiti vse podrobnosti," je poudaril Čander in dodal, da bodo program zaključili in predložili omenjenim institucijam v četrtek zjutraj, kar po njegovem mnenju ne bo bistveno vplivalo na priprave na EPK.
Ob tem je tudi opozoril, da bodo v Guimaraesu končni program predstavili šele decembra, pa še to le za prve tri mesece ter dodal: "Le zakaj se pri nas dela takšna panika?" Tudi v drugih evropskih prestolnicah kulture so po njegovih besedah programe zaključevali mesec ali dva pred začetkom projekta.

Je nejasnost programa onemogočila promocijo?
Čander je pred dnevi potrdil, da bo to storil pravočasno, pa čeprav še ni podpisana najemna pogodba za halo v nekdanji tovarni TVT Boris Kidrič, ki bo večino leta osrednje prizorišče programskega sklopa EPK-ja Terminal 12, v katerega so združeni največji in najbolj spektakularni dogodki.
Večino dogodkov, ki se bodo v Mariboru, Velenju, Murski Soboti, Novem mestu, Slovenj Gradcu in na Ptuju zgodili prihodnje leto v okviru EPK-ja, je Čander predstavil konec junija – a le njihovo vsebino, ne pa tudi podrobneje, kdaj in kje se bodo dogajali. Po Čandrovih besedah tega doslej še ni bilo mogoče narediti, saj je bilo še preveč nedorečenosti glede financ in prizorišč, ki jih imajo na voljo. Zaradi tega je bil pod različnimi pritiski, saj naj bi bila zaradi nejasnosti programa onemogočena promocija EPK.