Mateja Komel Snoj, strokovna vodja Slovanske knjižnice, bi morala po imenovanju z odločbo ministrstva za kulturo mandat ravnateljice Narodne in univerzitetne knjižnice prevzeti 10. septembra. Foto: Arhitekturni vodnik
Mateja Komel Snoj, strokovna vodja Slovanske knjižnice, bi morala po imenovanju z odločbo ministrstva za kulturo mandat ravnateljice Narodne in univerzitetne knjižnice prevzeti 10. septembra. Foto: Arhitekturni vodnik
V NUK-u pojasnili zaplete z imenovanjem ravnateljice

Tako je zaplete pri imenovanju ravnateljice Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK) pojasnil vršilec dolžnosti ravnatelja Lenart Šetinc. Kot je znano, je upravno sodišče odločbo ministrstva za kulturo o imenovanju Komel Snojeve odpravilo in zadevo vrnilo v vnovični postopek. V. d. ravnatelja je razlog za to pojasnil z besedami, da svet NUK-a, ki daje mnenje k imenovanju ravnatelja, nima pravne podlage za svoje delo. Na to je, kot pravi, opozoril ministrstvo za kulturo, še preden je končalo razpis za novega ravnatelja, a ga ni upoštevalo.

Julija lani je ustavno sodišče razveljavilo 1. odstavek 42. člena zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo, ker ne določa sodelovanja zaposlenih v svetih javnih zavodov v kulturi. Ob tem je sodišče zakonodajalcu naložilo, da to neustavnost odpravi v devetih mesecih, vlada in posledično državni zbor pa tega nista storila do predvidenega roka, 21. aprila, temveč šele junija letos. Kot trdi Šetinc, od 21. aprila dalje do konstituiranja novega sveta po noveli krovnega zakona v kulturi sveti javnih zavodov nimajo pravne podlage in ne morejo sodelovati v postopku izbora in imenovanja ravnateljev oziroma direktorjev zavodov.

Na ministrstvu pa menijo, da zakonsko podlago za začasno delovanje sveta NUK-a v sestavi, kakršna je bila določena pred razveljavljenim 1. odstavkom 42. člena krovnega zakona v kulturi, daje prehodna določba novele, po kateri se mora sestava sveta zavoda uskladiti z novim zakonom - z ustrezno spremembo ustanovitvenega akta - v šestih mesecih po njegovi uveljavitvi. Šetinc kot pravnik je drugačnega mnenja in meni, da je prehodna določba instruktivni rok, v katerem se morajo uskladiti akti, ne govori pa o tem, da naloge v tem času opravljajo sveti v stari sestavi.

Vlada že imenovala tri predstavnike v svet
Spremenjeni akt o ustanovitvi NUK-a, na podlagi katerega bo vzpostavljen novi svet, ki bo lahko sodeloval v postopku imenovanja ravnatelja, je začel veljati konec avgusta. Vlada je že imenovala tri svoje predstavnike v svet. Četrtega bo imenovala na predlog Univerze v Ljubljani, ta pa bo kandidata predlagala do 14. septembra. Petega člana bodo izvolili zaposleni v knjižnici, kar naj bi se po Šetinčevih besedah zgodilo v oktobru, zato računa, da bi se novi svet lahko konstituiral do konca omenjenega meseca.

V NUK-u pojasnili zaplete z imenovanjem ravnateljice