Pisalo. Foto: BoBo
Pisalo. Foto: BoBo

Nocoj bodo predstavili videointerpretacije besedil osmih dramskih avtorjev in osmih mladih režiserjev ter spremljevalni program. Z dogodkom bodo še zadnjič skupaj vzkriknili "Ker nas ne boste uprizarjali, se ne bomo sami", so zapisali pri KUD-u Krik.

Štiridnevni festival, ki bi se moral zgoditi marca, bo tokrat strnjen v en celovečerni dogodek, ki se bo začel ob 21. uri na strani Društva KUD Krik na Facebooku in Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL). Dogodek bo zaznamoval štiri leta delovanja festivala Vzkrik in ponudil vpogled v možnosti za naprej.

"Čeprav nas žalosti, da se moramo posloviti od ravno uveljavljajočega se festivala, ki skrbi za pomemben in podhranjen del gledališke umetnosti, si želimo z zadnjim festivalom izboriti tudi zadnji prostor za sodobno slovensko dramatiko," so navedli pri KUD-u Krik. Spletni format festivala bo predstavljal eksperiment potencialne virtualne živosti dramatike in odprl prostor za raziskovanje novih uprizoritvenih modelov, ki pritičejo trenutnim okoliščinam.

V režiji osmih gledaliških režiserjev Žive Bizovičar, Žige Hrena, Brine Klampfer, Eve Kokalj, Mojce Madon, Luke Marcena, Nine Ramšak in Aljoše Živadinova Zupančiča si bodo zainteresirani lahko ogledali virtualne videointerpretacije besedil osmih dramskih avtorjev: Varje Hrvatin, Brine Klampfer, Nike Korenjak, Gašparja Mariniča, Tjaše Mislej, Jerneja Potočana, Petra Rezmana in Suzane Tratnik.

Ta celovečerna dramska besedila so nastala leta 2019 na delavnicah dramske pisave Vzkrik pod mentorstvom večkrat nagrajene dramatičarke Simone Semenič in gostujočih mentorjev, režiserja Mareta Bulca ter dramaturginje in pripovedovalke Ane Duše. V spletni različici festivala jih bodo predstavili pod tehničnim vodstvom Vida Merlaka in živem povezovanju igralcev Tamare Avguštin in Staneta Tomazina.

Znotraj vmesnega spremljevalnega teoretskega programa bodo pripravili pogovore z gledališkimi in literarnimi strokovnjaki, ki bodo ponudili uvid v potenciale razvoja in uprizarjanja sodobne slovenske dramatike. Problematizirali bodo polje zvočnih in radijskih potencialov izvedbe dramskih besedil, spletnega in tiskanega objavljanja dramatike, njene digitalne in virtualne prihodnosti ter predvsem možnosti in prostora za njeno uprizarjanje.

Spletnemu festivalu se bodo pridružili urednika spletne platforme ArsLitera Aljaž Krivec in Anja Radaljac, urednik revije Adept Jaka Smerkolj Simoneti, urednica igranega radijskega programa ARS Vilma Štritof, dramaturg, teatrolog in profesor Blaž Lukan ter dramaturginja in urednica MGL-knjižnice Petra Pogorevc.