Film Vzornik snemajo v Novem mestu. Foto: Aleksander Petric
Film Vzornik snemajo v Novem mestu. Foto: Aleksander Petric

Celovečerec snemajo v Gazvodovem rodnem Novem mestu in bo predvidoma posnet v 25 snemalnih dneh, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC). Gre za film o zelo določenem obdobju, in sicer o sredini leta 2021. Dogajanje je postavljeno v osnovno šolo in vse težave, s katerimi se ukvarja, imajo konkretna poimenovanja – medvrstniško nasilje, osamljenost, dostojanstvo, je povedal Gazvoda.

Celovečerec Vzornik je absurdna pripoved o absurdnih časih. Foto: Aleksander Petric
Celovečerec Vzornik je absurdna pripoved o absurdnih časih. Foto: Aleksander Petric

Najbolj oseben projekt doslej
Film je tudi režiserjev izlet v osnovnošolska leta in mladost. "Vzornik je najbrž moj najbolj osebni projekt, postavljen v najbolj neosebno dobo novejše zgodovine. Iz napetosti med tema dvema poloma izvira to, kar me v filmu zanima in kar ga bo, upam, naredilo izvirnega," je še dejal.

Skozi film spremljamo mamo Majo (Mojca Funkl) in sina Jana (France Mandić), ki se po njeni ločitvi preselita iz Ljubljane v majhen kraj nekje na jugu Slovenije, blizu državne meje. Jan je v zadnjem razredu osnovne šole, še nekaj mesecev ima do zaključka, Maja je psihologinja na tej isti šoli. Začetek filma je postavljen v čas vnovičnega odprtja šol po koncu epidemije in zdi se, da se otroci niso vrnili v čas, kot je bil pred tem. Jana začnejo brez razloga nadlegovati vrstniki, Maja si nakoplje sovražnico v obliki mlade psihologinje. Jan spozna skrivnostnega moškega (Jure Henigman), v katerem zaradi stiske išče podporo – a cena, ki jo za to plača, je velika.

Slovensko-češko-italijanska koprodukcija
Pri filmu sodelujejo direktor fotografije Jan Šuster, oblikovalca zvoka Valeria Cocuzza in Marco Brancati. Za scenografijo skrbi Iris Čeh, oblikovanje maske Anita Ferčak in kostumografijo Katarina Šavs.

Gre za mednarodno koprodukcijo, slovenska producenta sta Aleš Pavlin in Andrej Štritof (produkcijska hiše Perfo). Koproducenti so še češki Evolution Films in italijanski La Sarraz Pictures. Sofinancerji filma so SFC, Češki filmski sklad in MIC – Italijansko ministrstvo za kulturo, pri projektu sodeluje tudi Filmski studio Viba film.

Pisatelj, filmski in gledališki režiser ter scenarist Nejc Gazvoda (1985) je diplomiral iz filmske in televizijske režije na AGRFT-ju v Ljubljani, pri čemer je za diplomsko televizijsko dramo Merica sreče prejel študentsko Prešernovo nagrado.

Scenarist in režiser filma Vzornik Nejc Gazvoda. Foto: BoBo
Scenarist in režiser filma Vzornik Nejc Gazvoda. Foto: BoBo

Njegov dramski prvenec Gugalnica iz leta 2007 je na oder postavil režiser Janez Lapajne. Scenarij za kratki film Čisto lahko mu je prinesel Grossmanovo nagrado. Leta 2011 je doživel premiero njegov celovečerni prvenec Izlet, ki je ob mnogih posebnih priznanjih za film in igralce na mednarodnih festivalih osvojil tudi pet nagrad vesna na Festivalu slovenskega filma (FSF) in veliko nagrado žirije na filmskem festivalu Nashville.

Dve leti pozneje je posnel svoj drugi celovečerec Dvojina, ki mu je na 16. FSF-ju Nini Rakovec prinesel vesno za glavno žensko vlogo. Gazvoda je leta 2009 kot soscenarist sodeloval pri Lapajnovem filmu Osebna prtljaga in leta 2013 pri filmu Roka Bička, naslovljenem Razredni sovražnik.

Celovečerec Vzornik bo predvidoma končan spomladi prihodnje leto, so še sporočili s SFC-ja.