Uradni francoski kandidat za oskarja Okus strasti je prejel eno samo nominacijo.

Anatomija padca je nase opozorila že v Cannesu, kjer je prejela zlato palmo. Foto: Fivia
Anatomija padca je nase opozorila že v Cannesu, kjer je prejela zlato palmo. Foto: Fivia

Anatomija padca režiserke Justine Triet je slavil že na letošnjem Cannesu, v ZDA pa si je prislužil tudi štiri nominacije za zlati globus. Sodna drama se začne s truplom moškega v francoskih Alpah, zaradi česar se na sodišču znajde njegova žena, ki jo igra nemška igralka Sandra Hülser. Vloga ji je prinesla nominacijo za najboljšo žensko igralko, Milo Machado Graner, ki igra njenega sina, pa je nominiran za najboljšega obetavnega igralca.

Sorodna novica Anatomija padca

Pet nominacij sta prejela tudi drama Le proces Goldmana Cedrica Kahna in znanstvenofantastični film Le regne animal Thomasa Cailleyja. Oba filma sta tudi kandidata za nagrado lumiere za najboljši film. Za to se potegujejo šei L'ete dernier Catherine Breillat, ki ima štiri nominacije za lumiere, ter film noir La Goutte d'Or Clementa Cogitoreja s tremi nominacijami.

Kot rečeno, ima drama Tran Anh Hunga Okus strasti, ki je bila izbrana namesto Anatomije padca za francoskega uradnega kandidata za oskarja v kategoriji najboljšega mednarodnega celovečerca, eno samo nominacijo, in sicer za fotografijo. Tako Triet kot Kahn, Breillat in Cogitore so nominirani za najboljšo režijo.

Film Okus strasti je nominiran le za najboljšo fotografijo. Foto: LIFFe
Film Okus strasti je nominiran le za najboljšo fotografijo. Foto: LIFFe

V kategoriji najboljše mednarodne koprodukcije je najti filme Suhe trave turškega režiserja Nurija Bilgeja Ceylana, The Old Oak Kena Loacha, Les meutes Kamala Lazraqa, Izgubljena država Vladimirja Perišića in The Blue Caftan Maryam Touzani.

Podobno kot za ameriške zlate globuse za nagrado lumiere glasujejo mednarodni dopisniki, ki delajo v Franciji (gre za dopisnike iz 36 držav). Zmagovalce bodo razglasili na slovesni podelitvi, ki bo 22. januarja v Parizu.