Milan Ljubić je član Mednarodnega sveta za izobraževalne medije (ICEM - International Council for Educational Media), ki deluje v okviru Unesca ter nekaterih drugih organizacij. Foto: FSF
Milan Ljubić je član Mednarodnega sveta za izobraževalne medije (ICEM - International Council for Educational Media), ki deluje v okviru Unesca ter nekaterih drugih organizacij. Foto: FSF
Milan Ljubić
Ljubićev opus obsega več deset filmov pretežno dokumentarnega in televizijskega značaja. Foto: FSF

Dolgoletni filmski ustvarjalec in udeleženec številnih strokovnih srečanj ter mednarodnih konferenc bo nagrado prejel ob odprtju 11. Festivala slovenskega filma, ki bo 22. oktobra v portoroškem Avditoriju. O nagrajencu je presojala tričlanska komisija v sestavi Dunja Klemenc (predsednica), Roman Končar in Sreten Živojinović.

Milan Ljubić se je rodil leta 1938 v Tuzli. Potem ko je drugo svetovno vojno s starši preživel v Bosni in na Hrvaškem, je leta 1948 prišel v Ljubljano. Tu je dokončal osnovno šolo in gimnazijo, nato pa se vpisal na Akademijo za igralsko umetnost v Ljubljani, kjer je diplomiral kot prvi diplomant iz filmske režije.
Leta 1958 je kot član filmskega kluba obiskal prijateljski poljski filmski klub Zygzakiem v Varšavi, ki ga je vodil Jan Budkiewicz. V letih 1966 in 1967 se je po končanem študiju v Ljubljani s pomočjo štipendije poljskega ministrstva za kulturo izpopolnjeval na Poljskem na področju filma. Nato je sodeloval s poljskimi kolegi pri ustvarjanju skupnih projektov tako na Poljskem kot v Jugoslaviji. Ustvaril je nekaj deset dokumentarnih in televizijskih filmov, kratkih, srednjemetražnih in celovečernih, za sodelovanje na kulturnem področju pa je bil odlikovan z ordenom zaslug za Poljsko.

Med letoma 1974 in 1978 je deloval kot direktor vodilnega slovenskega filmskega podjetja Viba film, nato pa je to podjetje vodil znova v letih 1986-1989. Sodeloval je z Evropskim filmskim distribucijskim uradom (EFDO), ki je nastal v okviru prvega programa MEDIA. Bil je tudi član Mednarodnega sveta za izobraževalne medije (ICEM).

Z vrsto nagrad v žepu
Ljubićeve izdelke so prikazali na Mednarodnih filmskih festivalih v Krakowu, Mamai, Benetkah, Zagrebu ter na festivalih v Pulju, Beogradu in Celju. Za svoje filme je bil nagrajen z vrsto priznanji. Naj omenimo srebrno medaljo Beograd za film Portret meniha, priznanje Metod Badjura za film Čudoviti prah ter nagrado CIDALC, mednarodno priznanje za širjenje umetnosti in kulture za animirani film Orden.

Sodeloval je pri snemanju mednarodne izobraževalne serije Profili dežel, realizirane v okviru ICEM-a. V svoji karieri je ustvaril več deset filmov pretežno dokumentarnega in televizijskega značaja, poseben del v njegovem opusu pa pripada portretom uglednih slovenskih ustvarjalcev. Podpisal se je pod več strokovnih knjig s filmskega področja, vrsto let pa se ukvarja tudi z izobraževanjem s pomočjo medijev.

M. K.