Na 11. Festivalu slovenskega filma se bo oktobra v Portorožu za nagrade potegovalo 12 filmov. Foto: MMC RTV SLO
Na 11. Festivalu slovenskega filma se bo oktobra v Portorožu za nagrade potegovalo 12 filmov. Foto: MMC RTV SLO
Igor Koršič
Pod izjavo podpisani predsednik izvršnega odbora DSFU-ja Igor Koršič med drugim meni, da zdajšnji način delovanja kinematografije (in države) ni v skladu z demokratičnimi načeli in z evropsko civilizacijsko tradicijo.

Kot so sporočili iz Društva slovenskih filmskih ustvarjalcev (DSFU), so se tako odrekli tudi vsaki odgovornosti pri podeljevanju Badjurove nagrade. V izjavi za javnost je podpisani predsednik izvršnega odbora DSFU-ja Igor Koršič odločitev pojasnil z besedami, da "si je država prisvojila tako filmski sklad, Badjurovo nagrado kot Festival slovenskega filma, in z vsem tem protizakonito, samovoljno in avtokratsko upravlja".

Kot še trdi, si je država prisvojila tudi del društvenih sredstev, zasluženih z izvršenimi akcijami leta 2006, in tako društvo pahnila v finančni zlom, čeprav njen predsednik, člani izvršnega odbora in preostalih organov "delujejo povsem volontersko, v nasprotju s tistimi, ki so za svoje neopravljeno delo spodobno plačani in ki pravne usluge ter sodne stroške plačujejo z denarjem, namenjenemu filmu".

Nesprejemljiv način delovanja kinematografije
"Vpričo vseprisotne državne hipokrizije ni čudno, da nas ob tem taista država poziva, naj predlagamo kandidate za komisijo naše Badjurove nagrade, kandidate za nagrado in da dejavno sodelujemo na festivalu. Ne pride v poštev!," je zapisano v izjavi. Na DSFU-ju še menijo, da zdajšnji način delovanja kinematografije in države ni v skladu z demokratičnimi načeli in z evropsko civilizacijsko tradicijo ter je zanje načelno nesprejemljiv. S filmskim skladom bo začelo društvo znova sodelovati, "takoj ko ga bo država in z njo politika izpustila iz svojim krempljev in bo postal to, kar je bil njegov prvotni namen: strokovni center slovenske kinematografije, namenjen ustvarjanju pogojev za transparentno in učinkovito delovanje vseh njenih delov".

DSFU je izjavo podal v tednu, ko so organizatorji festivala slovenskega filma razglasili naslove 12 filmov, ki se bodo letos potegovali za vesno. Enajsta izvedba festivala bo potekala od 22. do 25. oktobra v Avditoriju Portorož.