Življenje Romana Polanskega je bilo zaznamovano s tragedijami. Največjega veselja pa je bil verjetno deležen leta 2003, ko mu je s filmom Pianist končno uspelo osvojiti oskarja za režijo. Foto: EPA
Življenje Romana Polanskega je bilo zaznamovano s tragedijami. Največjega veselja pa je bil verjetno deležen leta 2003, ko mu je s filmom Pianist končno uspelo osvojiti oskarja za režijo. Foto: EPA
Roman Polanski
Ko je izvedel, da mu grozi 50-letna zaporna kazen, je Roman Polanski pobegnil iz ZDA. Foto: Reuters
Roman Polanski: Ples vampirjev
Čudaška pustolovščina sredi Transilvanije je Polanskemu prinesla svetovno slavo.
Sharon Tate
Ob smrti je bila Sharon Tate že osem mesecev noseča. Roman Polanski je tako zaradi blodenj Charlesa Mansona izgubil dve ljubljeni osebi.

Polanskega so sprva obtožili posilstva, sodomije, perverzije in vsiljevanja drog mladoletni osebi, po dogovoru med tožilcem in odvetnikom pa je bila obtožba spremenjena v spolni odnos z mladoletnico. Ko je Polanski izvedel, da sodnik ne namerava upoštevati druge, milejše obtožbe in da mu grozi 50-letna zaporna kazen, je pobegnil iz ZDA. Ob vstopu v ZDA Polanskemu še danes grozi aretacija.

Zarota Samanthine matere ali neobrzdana strast
Dogodek iz leta 1977 je za vedno vrgel senco na življenje Romana Polanskega. Sam je sicer večkrat zatrdil, da je šlo za zaroto, za načrt Samathine matere za izseljevanje takrat že zelo znanega in cenjenega režiserja, scenarista in igralca, ki je imel v sedemdesetih za sabo že tako veliko uspešnico, kot je še danes kultni Ples vampirjev. Zloglasni dogodek se je sicer zgodil v hiši igralca Jacka Nicholsona, kjer naj bi potekal drugi del snemanja, na katerem naj bi nastale fotografije mlade Samanthe Geimer, ki naj bi bile objavljene v francoski izdaji revije Vogue. Geimerjeva še danes trdi, da jo je Polanskemu kljub njenemu upiranju uspelo zapeljati, saj ji je vsilil alkohol in droge.

'Zmotno' maščevanje Charlesa Mansona
Dogodek je bil za filmarja poljskega rodu še toliko bolj tragičen, ker si do leta 1977 še vedno ni povsem čustveno opomogel od tragičnega dogodka leta 1969, ki se je kot ost zarezal v njegovo življenje. Leta 1969 je namreč zloglasna "družina" Charlesa Masona ubila njegovo 26-letno ženo, igralko Sharon Tate, ki je bila v času smrti osem mesecev noseča. Najhujše pri vsem je bilo to, da so bili Sharon Tate in štiri druge tarče "mansonovcev" popolnoma nedolžne žrtve. Charles Manson se je za 'napad' na hišo Romana Polanskega namreč odločil le zato, ker je pred Polanskim in Tatovo v stavbi živel glasbenik in producent Terry Melcher, ki je zavrnil Mansonovo željo, da bi produciral njegov album. Smrt Sharon Tate je bila tako Mansonovo maščevanje nad neko popolnoma drugo osebo.

Če ne bi bilo dobrega kmeta ...
Življenje Romana Polanskega je bilo pravzaprav zmeraj zaznamovano s tragedijami in ponovnimi vzponi. Leta 1933 se je rodil poljskim staršem v Parizu in otroštvo preživljal na Poljskem. Otroštvo, ki se je pravzaprav kmalu končalo. Njegovo judovsko mater so namreč ubili v plinski celici koncentracijskega taborišča Auschwitz, njegovega očeta pa so deportirali v taborišče Mauthausen. Na srečo je vzdržal do konca, tako kot je vojno preživel tudi mali Roman, ki mu je uspelo pobegniti iz krakovskega geta in najti zatočišče na kmetiji rimskokatoliškega poljskega kmeta.

Po šolanju na znameniti filmski akademiji v poljskem Łódzu je Roman Polanski kmalu opozoril nase. Njegov prvi igrani celovečerec je bil Nóż w wodzie (Nož v vodi), ki je Polanskemu prinesel tudi že prvo nominacijo za oskarja, in sicer v kategoriji tujejezičnega filma. Sledila je selitev v Anglijo, kjer je leta 1967 posnel tudi veliko uspešnico Ples vampirjev, v kateri je zaigrala tudi Sharon Tate. Naslednji uspeh je sledil že naslednje leto, ko je Polanski posnel svojo prvo hollywoodsko uspešnico, grozljivko Rosemary's Baby (Rosemaryjin otrok).

Vrnitev s tragedijo, ki je zaznamovala njegovo otroštvo
V osemdesetih je režiserska kariera Romana Polanskega skoraj zastala, veličastno pa se je Polanski vrnil leta 2002. Velika uspešnica Pianist, zgodba o poljskem pianistu Wladyslawu Szpilmanu (za vlogo je Adrien Brody prejel oskarja za najboljšega igralca v glavni vlogi), ki poskuša drugo svetovno vojno preživeti v varšavskem getu oziroma v tem, kar je od geta ostalo, je Polanskemu prinesla tudi zmagoslavje na podelitvi oskarjev leta 2003. Leta 2005 je sledil Oliver Twist, lani pa se je Polanski predstavil še kot eden izmed režiserjev zbora kratkih filmov 33 režiserjev z naslovom Chacun son cinéma (Vsakemu njegov kino).