Razstava L'avenir je na ogled v Mestni galeriji Ljubljana. Foto: Mestna galerija Ljubljana
Razstava L'avenir je na ogled v Mestni galeriji Ljubljana. Foto: Mestna galerija Ljubljana

Vstopna točka v posamezna pretekla dela in obdobja je v kontekstu njenega najnovejšega projekta Su.Persenso.ry (2021/22). Ta je izveden posebej za Mestno galerijo, kjer je razstava postavljena, in z večmedijsko postavitvijo v svojo strukturo zajema izbor tistih preteklih del, ki so se izkazala za ključna pri razvoju temeljnih idej njenega konsistentnega umetniškega ustvarjanja, kot ga poznamo danes, so zapisali pri ljubljanski Mestni galeriji.

Te so že od vsega začetka vezane na raziskovanje časa in na postavljanje temeljnih ontoloških vprašanj, s katerimi razpira univerzalne zgodbe minevanja, spomina, sanj (utopija-distopija-retrotopija). V zgodnejših delih so se manifestirale v osebnem avtoričinem odnosu do arhitekturnih objektov, ki jih je v videopripovedih uporabila kot poetične krajine, piše ob postavitvi, pri kateri kot kustosinja sodeluje Barbara Sterle Vurnik.

"Krvotek" dveh tekočin: nafte in krvi
V poznejših delih pa so bivanjske teme prerasle v družbeno angažirane izjave, ki se raztezajo od vprašanja napredka in sintropične moči narave, kjer ustvarjalka skozi umetnost kljubuje prevladujoči paradigmi entropije in precejšnji verjetnosti distopične prihodnosti, do razmisleka o tehnokapitalističnem vojnem stroju, ki potrebuje poseben "krvotek" dveh tekočin – nafte in krvi – in kjer je mir zgolj začasna vrzel, prazen prostor netrenja.

Foto: Mestna galerija Ljubljana
Foto: Mestna galerija Ljubljana

V zadnjih letih uporablja in raziskuje možnosti vse zmogljivejših računalnikov, ki poleg novih izraznih sredstev spreminjajo način interakcije umetnosti z družbo. Razvoj vseh teh avtoričinih razmislekov je na postavitvi povzet v dialogu med novejšimi in starejšimi deli, vključno z njeno najzgodnejšo in najodmevnejšo videoinstalacijo Stopnišče (1992).

Jasna Hribernik (1959) je filmska režiserka in ena pomembnejših slovenskih intermedijskih ustvarjalk, ki poleg umetniškega videa ustvarja tudi na področju dokumentarnega filma, video/svetlobnih instalacij in objektov ter prostorskih intervencij. Že več desetletij uspešno deluje v slovenskem in mednarodnem prostoru.

Razstava bo na ogled do 2. maja.

Dela filmske režiserke Jasne Hribernik v Mestni galeriji Ljubljana