Film je EFA - evropsko nagrado mladega filmskega občinstva 2021 prejel v nedeljo na sklepni spletni podelitvi dogodka, ki je z ogledi filmov in spletnimi srečanji potekal vse od srede, so sporočili iz zavoda Otok.

Zmagovalni film Preko meje se odvija med drugo svetovno vojno, decembra 1942. Foto: IMDb
Zmagovalni film Preko meje se odvija med drugo svetovno vojno, decembra 1942. Foto: IMDb

Dogodek pod krovom Evropske filmske akademije poteka že deseto leto v kinih po vsej Evropi, a se je letos v državah, kjer so kinematografi zaprti, drugič preselil na splet in namesto enega trajal kar pet dni. Za sodelovanje v žiriji skoraj štiri tisoč najstnikov med 12. in 14. letom se je prijavilo tudi 94 udeležencev iz krajev po vsej Sloveniji.

V organizaciji slovenskega partnerja dogodka, zavoda Otok, so si slovenski žiranti tri nominirane filme za nagrado ogledali od doma med sredo in soboto, vsako popoldne pa so se prek videokonference srečevali in pogovarjali o filmih ter se zagnano lotevali odgovornosti. V nedeljo je sledilo spletno glasovanje žirantov, ki se je zaključilo s podelitvijo nagrade v živo.

Film o zaupanju, prijateljstvu in velikanskem pogumu
Zmagovalni film Preko meje se dogaja med drugo svetovno vojno, decembra 1942. Desetletna Gerda in njen brat Otto pomagata Danielu in Sarah, židovskima otrokoma, ki jima grozi deportacija, iz nacistične Norveške pobegniti v nevtralno Švedsko. Preko meje je film o zaupanju, prijateljstvu in velikanskem pogumu, ki ga premorejo otroci. Napovednik filma si lahko ogledate tukaj.

Ostala dva letošnja nominiranca sta bila Ostržek, ki v distribuciji Cinemanie kmalu prihaja v slovenske kinematografe, in Wolfwalkers.

EFA - evropska nagrada mladega filmskega občinstva je filmskovzgojni dogodek, ki je nastal pod okriljem Evropske filmske akademije, uveljavljenega vseevropskega združenja za promocijo kakovostnega filma.

Z evropskim projektom filmske vzgoje sicer zavod za razvijanje filmske kulture Otok že od leta 2013 "sooblikuje samostojne in kritične uporabnike sodobnih medijev".

Dogodek predstavlja uvod v pomladne filmske dogodivščine za otroke, mlade in družine na krovu celoletnega filmskovzgojnega programa Podmornica – Otok za mularijo, ki prihaja tudi na letošnji 17. mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema. Ta bo potekal v Izoli med 25. in 29. avgustom.