Pogled na eno izmed mošej v dneh po napadu. Foto: Reuters
Pogled na eno izmed mošej v dneh po napadu. Foto: Reuters

"Scenarij še zdaleč ni bil dokončan in nikoli ni bil namenjen deljenju s prizadetimi pripadniki muslimanske skupnosti v tako zgodnji fazi," je sporočil Andrew Niccol po pisanju New Zealand Heralda. Dodal je, da je bila nadaljnja produkcija filma Oni so mi (Us is Them) zadržana, "dokler ne bo prišlo do popolnega posvetovanja z novozelandsko muslimansko skupnostjo".

Osnutek scenarija namenjen zgolj potencialnim financerjem
"Edini namen scenarija, ki je bil izdan brez dovoljenja, je bil izmeriti zanimanje potencialnih financerjev. Dobili so ga v najstrožji zaupnosti in vsi so bili obveščeni, da ni bil mišljen kot končna različica. Vsi prizori v scenariju delujejo kot tako rekoč zgolj nadomestni znaki, dokler ne zaključimo nadaljnjih posvetovanj z družinami," je še pojasnil Niccol.

Teroristični napad, v katerem je umrlo 51 ljudi, več deset pa je bilo ranjenih, devet med njimi jih je v kritičnem stanju, je marca 2019 izvedel 28-letni avstralski državljan. Foto: EPA
Teroristični napad, v katerem je umrlo 51 ljudi, več deset pa je bilo ranjenih, devet med njimi jih je v kritičnem stanju, je marca 2019 izvedel 28-letni avstralski državljan. Foto: EPA

Osnutek scenarija je bil deležen očitkov, da gre za hollywoodsko pisanje novozelandske zgodovine na novo. Besedilo je na 17 straneh vsebovalo 15 smrtnih žrtev in več ranjenih.

Sorodna novica Prihaja film o napadih v Christchurchu

V preteklem mesecu se je novozelandska premierka Jacinda Ardern izrekla proti temu filmskemu projektu in dejala, da se zdi "zelo zgoden in zelo surov". Dodala je, da je za načrte za film izvedela šele nekaj ur pred objavo napovedi.

V nastajanju še en film o tragediji
To pa ni prvi načrtovani film o napadu na dvojico mošej v Christchurchu. Le dva meseca po tragediji je namreč Moez Masoud naznanil, da je z v sodelovanju z ameriškim kolegom Rickom Castanedo napisal scenarij za film Hello Brother (Pozdravljen, brat). Egiptovski scenarist, producent in režiser Masoud je tudi znan javni intelektualec, čigar področja so eksistenčna vprašanja, izzivi globalnega soobstoja in identitete v sodobnem svetu.

Glede na takratno napoved naj bi film sledil zgodbi družine, ki je zaradi smrtnih groženj pobegnila iz Afganistana, na Novi Zelandiji pa njihovo usodo prekrižata napada belega supremacista na mošeji v Christchurchu. Glede na spletno bazo filmov IMDb je film še v nastajanju.

V tragediji leta 2019 je umrlo 51 ljudi, storilec pa je strelski pohod delno prenašal v živo na splet prek Facebookove storitve. Naslov filma Pozdravljen, brat je pravzaprav izjava ene izmed žrtev, natančneje starejšega Afganistanca, ki je prvi padel pod streli 28-letnega napadalca.