Foto: Luka Kotnik
Foto: Luka Kotnik

Zlato rolo podeljujeta Kolosej in Zveza društev slovenskih filmskih ustvarjalcev slovenskim filmom, ki presežejo mejo 25.000 gledalcev.

Podelitev je potekala danes v Cubano baru v ljubljanskem Koloseju. Nagradi sta v imenu ustvarjalcev prevzela režiser in igralec Marčetić ter soscenarist in igralec Goran Hrvaćanin.

Čeprav sta prvotno prišla po dve zlati roli, sta domov odnesla tri. Najnovejši rezultati gledanosti so namreč razkrili, da je film v dveh tednih predvajanja že presegel merilo za tretjo zlato rolo (75.000 gledalcev). Za tako hiter in velik uspeh je filmski ekipi v imenu ZDSFU-ja, strokovne javnosti in gledalcev čestital režiser Klemen Dvornik, ki je komediji zaželel še obilo smeha in polnih dvoran.

Foto: Luka Kotnik
Foto: Luka Kotnik

Dvornik je ob predaji zlatih rol poudaril, da vračanje gledalcev v kinematografe pripomore k razvoju in uspehu vseh domačih filmov: "Radi vidimo, da imajo gledalci radi slovenske filme. Velike čestitke ekipi in verjamem, da to niso zadnje zlate role, ki jih bomo podelili filmu."

"Uspeh prvega filma ni bil srečno naključje"
"Danes dokazujemo, da uspeh prvega filma ni bil srečno naključje, niti se ni zgodil z danes na jutri,"
je povedal Goran Hrvaćanin. "Gre za 11 let dela, entuziazma in tudi izkušenj, s katerimi smo počasi zgradili in utrjevali bazo ljudi, ki spremljajo naše vsebine. Njihove podpore nikoli ne jemljemo za nekaj samoumevnega, zato se iz projekta v projekt trudimo, da jo upravičimo."

Tudi režiser Luka Marčetić je nadaljeval v podobnem duhu: "Ko smo delali Pr'Hostar 2 promila, naš cilj ni bil preseči prvi del. Naša želja in cilj sta bila, da bi se ljudje ob filmu zabavali vsaj toliko kot pred šestimi leti." Ob tem je pozval, naj si kar čim več filmskih vsebin ljudje ogledajo v kinematografih: "Naj živi kino!"

Ob otvoritvenem koncu tedna je film osvojil prvo zlato rolo (za 25.000 gledalcev)

Dosegel največji otvoritveni vikend leta 2022: 33.862 gledalcev (prvi del 28.160 gledalcev)

V prvem tednu predvajanja osvojil drugo zlato rolo

V dveh tednih predvajanja osvojil tretjo zlato rolo

Skupno število gledalcev: 78.216

"Kar nekaj piva in žganice je preteklo, odkar smo se nazadnje družili s svojeglavim osebjem hotela Pr’Hostar. Tedaj so zaposleni v boju za svoje službe uspešno združili moči in pregnali tako novega kupca kot tudi stiskaškega direktorja. Kaj se je zgodilo zatem? Jim je gorenjski biser uspelo spremeniti v cvetoči posel ali pa so jih prav po slovensko napadle notranje razprtije? Gorenjski gavnarji se vračajo z avtohtono izkušnjo med samooklicanimi neotesanimi domorodci," so ustvarjalci zapisali v opisu filma.

V njem poleg Hrvaćanina igrajo še Dejan Krupić, Mario Ćulibrk, Niko Zagode, Aljoša Armuš, Haris Raković, Mateja Terseglav in Miha Brajnik. Scenarij sta napisala Krupić in Hrvaćanin, direktor fotografije je bil Lev Predan Kowarski, v tehnični ekipi pa so bili med drugim še avtor glasbe Gašper Konec, oblikovalec zvoka Boštjan Kačičnik, scenografka Katarina Riznar, oblikovalka maske Maja Razboršek in kostumografka Katarina Šavs.

Foto: Luka Kotnik
Foto: Luka Kotnik

Slovenski fenomen na YouTubu in v kinematografih
Ustvarjalci filma so zasloveli s spletno serijo Pr'Hostar, ki je pred šestimi leti postala slovenski fenomen na YouTubu. Ustvarjalna ekipa, ki jo je širša javnost spoznala v skečih, kot so Car, Krastać in Carice, je posnela prigode gorenjskih gavnarjev s sočnim besediščem in zabavnimi liki. Medtem ko so imeli videi polmilijonske in celo milijonske oglede, so ustvarjalci pripravljali svoj prvi celovečerni film. Ta je postal najbolj gledan film leta 2016 v Sloveniji in najbolj gledan slovenski film v samostojni Sloveniji.