Za oskarja je bil nominiran štirikrat - od tega je prejel enega. Foto: EPA
Za oskarja je bil nominiran štirikrat - od tega je prejel enega. Foto: EPA

V življenju ti podarijo samo eno malo iskro norosti. Nikdar je ne smeš izgubiti.

Robin Williams
V eni svojih najprepoznavnejših vlog - kot varuška Gospa Doubtfire.

Hvala krasno izvirnemu + pogumnemu umetniku, kar je #RobinWilliams. Naučil si nas, kako stati na robu, biti neustrašen in sijati.

Jared Leto

Robin Williams je naredil svet malce boljši.

Steve Carrell
Z Mattom Damonom v Dobrem Willu Huntingu. Vloga Seana Maguira mu je prinesla oskarja za najboljšo stransko vlogo.
Umrl je Robin Williams

Kot je sporočila policija v kalifornijskem okrožju Marin, so okoli opoldneva po krajevnem času prejeli klic, da v hiši v Tiburonu leži nezavesten moški. Reševalci so 63-letnega igralca lahko samo še razglasili za mrtvega.

Preiskava še poteka, a po prvih podatkih kaže, da so Williamsa zadnjič videli živega prejšnji večer na njegovem domu s soprogo.
Igralčeva publicistka Mara Buxbaum je novico potrdila: "Robin Williams je zjutraj preminil. V zadnjem času se je bojeval s hudo depresijo. To je tragična in nenadna izguba. Družina prosi za zasebnost v tem zelo težkem času žalovanja."

Izjavo za javnost je dala tudi Williamsova žena, grafična oblikovalka Susan Schneider: "To jutro sem izgubila moža in najboljšega prijatelja, svet pa je izgubil enega najbolj ljubljenih umetnikov in čudovitih ljudi. Popolnoma sem strta. V imenu Robinove družine prosimo za zasebnost v tem času globoke žalosti. In ko se ga spominjamo, upamo, da središče pozornosti ne bo Robinova smrt, ampak nešteti trenutki veselja in smeha, ki jih je dal milijonom."

Številne nagrade
Veteranski filmski in televizijski igralec, ki je kariero začel v humoristični seriji Mork and Mindy (1978-1982), je bil najbolj znan po komičnih vlogah, kot je bila uspešnica Očka v krilu (Mrs. Doubtfire), a je v Dobrem Willu Huntingu kot terapevt naslovnega lika Matta Damona razkazal tudi dramske veščine. Vloga mu je leta 1997 prinesla edinega oskarja, ob tem pa je bil nominiran še trikrat - za Ribjega kralja, Društvo mrtvih pesnikov in Dobro jutro, Vietnam. Ob tem je prejel še vrsto zlatih globusov in emmyjev.
Po daljšem premoru od malih ekranov se je lani vrnil na televizijo s humoristično serijo The Crazy Ones, v postprodukciji ima dva filma - komediji Merry Friggin' Christmas in Absolutely Anything, pred smrtjo je snemal drugi del družinske komedije Noč v muzeju, 20 let po Očku v krilu pa so za prihodnje leto napovedali nadaljevanje te priljubljene uspešnice, v kateri je Williams igral varuško.

Boj z zasvojenostjo
Manj sreče je imel v zasebnem življenju - poročen je bil trikrat, z zadnjo ženo od leta 2011, v prvih dveh zakonih pa je dobil tri otroke. Že zelo zgodaj v karieri je zabredel v težave z alkoholom in mamili, zaradi česar se je tudi zdravil. Nazadnje je bil v centru za odvajanje prejšnji mesec, a so takrat njegovi predstavniki sporočili, da se ni ponovno vdal opojnim substancam, ampak da želi z bivanjem v kliniki le še "podkrepiti svojo treznost".
Mamilom se je sicer odpovedal že leta 1982, po smrti dobrega prijatelja Johna Belushija (igralec je umrl zaradi prevelikega odmerka mamil) in ko je pričakoval otroka, na zdravljenje zaradi alkoholizma pa se je prijavil leta 2006. Manj znan podatek je, da je Williams ob tem trpel tudi za manično depresijo (bipolarno motnjo), zaradi katere je nenehno nihal v rapoloženju.

Tisti, ki so ga imeli priložnost spoznati ali slišati v živo, se ga spominjajo kot glasnega, intenzivnega, pogosto maničnega in nemirnega, vedno pripravljenega s šalo, parodijo ali oponašanjem te ali one znane osebnosti. Billy Crystal je nekoč pripomnil, da je naslediti Williamsa na odru približno tako, kot če bi želel biti večji od državljanske vojne.
K. S.

V življenju ti podarijo samo eno malo iskro norosti. Nikdar je ne smeš izgubiti.

Robin Williams

Hvala krasno izvirnemu + pogumnemu umetniku, kar je #RobinWilliams. Naučil si nas, kako stati na robu, biti neustrašen in sijati.

Jared Leto

Robin Williams je naredil svet malce boljši.

Steve Carrell
Umrl je Robin Williams