Judith Godrèche leta 2019 v Cannesu. Foto: EPA
Judith Godrèche leta 2019 v Cannesu. Foto: EPA

Judith Godrèche je v domovini burno javno debato sprožila z lansko avtobiografsko TV-serijo Ikona francoskega filma, v kateri opiše, kako vpliven starejši moški pred očmi javnosti pod pretvezo "ljubezenske zveze" spolno nadleguje mladoletnico. Igralka bo imela nagovor na nocojšnji podelitvi cezarjev, najvišjih francoskih filmskih nagrad; prireditev v živo predvaja tudi nacionalna televizija.

51-letna Judith Godrèche je že pred tem posilstva in spolnega napada obtožila dva vplivna režiserja: Benoîta Jacquota in Jacquesa Doillona, nekdanjega partnerja zdaj že pokojne Jane Birkin. V obeh primerih naj bi se zloraba dogajala, ko je bila še mladoletna.

Sorodna novica Več kot 50 francoskih zvezdnikov podpisalo pismo podpore Gérardu Depardieuju, ki da je "žrtev linča"

Danes Godrèche opozarja, da se je Jacquotova zloraba odvijala pred očmi javnosti: par sta postala po tem, ko je nastopila v njegovem filmu Berači (Les mendiants, 1987); on je imel takrat 39 let, ona pa 14. Zvezdniški tabloidi so o vsem skupaj redno poročali, a pri tem romantizirali nun odnos in ga interpretirali kot strast "prve ljubezni" do starejšega moškega.

Doillon jo je po njenih besedah zlorabil, ko je imela 15 let: na snemanju filma 15-letno dekle (La fille de 15 ans, 1989) je od nje zahteval 45 ponovitev prizora spolnosti, ki ga niti ni bilo v scenariju.

Ko je igralka pred leti svojo zgodbo prvič povedala v francoskih medijih, je bilo, kot da je sprožila plaz: kar naenkrat se je oglasilo še več njenih stanovskih kolegic, ki so imele podobne izkušnje.

Jacquot je vse obtožbe sicer zanikal in poudaril, da so bili spolni odnosi med njima soglasni. Doillon je obtožbe preprosto zavrnil in jih opredelil kot "laži".

Sorodna novica Adèle Haenel zapušča francosko filmsko industrijo zaradi njene brezbrižnosti do gibanja Jaz tudi

Francoska javnost sicer že nekaj časa pretresa obtožbe, ki se množijo na račun legendarnega igralca Gérarda Depardieuja; ta je zaradi suma posilstva tudi uradno predmet preiskave. Najnovejša obtožba posilstva je stara manj kot en teden: asistentka filmske produkcije pravi, da jo je napadel leta 2014.

Decembra lani je precej prahu dvignilo odprto pismo, v katerem se je 50 slavnih Francozov pritoževalo, da je Depardieu žrtev "linča" ter da je upravičen do predpostavke nedolžnosti. Svojo podporo igralcu je izrazil celo francoski predsednik Macron. "Starejša generacija še vedno ne razume, da je v družbi prišlo do napredka," je takrat komentirala Muriel Reus, podpredsednica združenja #MeToomedia, ki se bori proti spolnemu nasilju v medijih.

Adèle Haenel je imela dovolj
Adèle Haenel, ki je igralsko kariero začela že v mladih letih, je leta 2020 podelitev cezarjev prekinila s kriki "Sramota!", potem pa odkorakala iz dvorane – protestirala je proti temu, da so nagrado za najboljšo režijo podelili Romanu Polanskemu. Lani je javno potrdila svojo odločitev, da zapušča filmsko industrijo, češ da ta "samozadovoljno ignorira" spolne plenilce.

Judith Godrèche bo 29. februarja o problematiki spregovorila tudi pred parlamentarnim odborom za pravice in enakopravnost žensk.