James Franco (1978) se po treh letih znova vrača pred kamere. Foto: Reuters
James Franco (1978) se po treh letih znova vrača pred kamere. Foto: Reuters

Naslovna junakinja podpira ameriškega igralca
James Franco
se pridružuje Ani Villafañe, za katero je bilo že pred časom napovedano, da bo v filmu Alina s Kube (Alina of Cuba) upodobila naslovno junakinjo Alino Fernandez, rojeno leta 1956 v Havani. Vlogo njene matere Natalie Revuelta, znanega obraza nekdanjega kubanskega družabnega življenja in Castrove ljubimke, bo odigrala Mia Maestro, navaja Variety.

Biografski film bo spremljal življenje nezakonske hčere Fidela Castra (1926–2016), ki je bila tudi kritični glas proti njegovi vladavini vse do leta 1993, ko je zapustila domovino. Angažiranje Jamesa Franca je dejansko podprla sama Alina Fernandez, ki sodeluje pri snemanju filma tudi kot biografska svetovalka.

Alina Fernandez na posnetku iz leta 1993, ko je zapustila Kubo. Foto: AP
Alina Fernandez na posnetku iz leta 1993, ko je zapustila Kubo. Foto: AP

Snemanje biografije na kolumbijskih tleh
Celovečerec Alina s Kube bo po scenariju Joseja Rivere in Nila Cruza režiral Miguel Bardem, sicer bratranec igralca Javierja Bardema. Ekipa bo snemala v Kolumbiji, začetek produkcije je napovedan za 15. avgust. V stranskih vlogah bodo nastopili Alanna de la Rosa, Maria Cecilia Botero, Harding Junior, Sian Chiong in Rafael Ernesto Hernandez.

Sorodna novica Spolni prestopki v igralski šoli: James Franco se je pogodil za 2,2 milijona dolarjev

Novica o tej Francovi vlogi je bila objavljena manj kot mesec dni po napovedi, da bo nastopil v povojni drami Jaz, ti (Me, You) britanske režiserke Billie August. Filma tako pomenita igralčevo vrnitev pred kamere po tožbi proti njemu iz leta 2019, ki je trdila, da je spolno izkoriščal mlade ženske, ki so obiskovale njegov tečaj igre. Primer se je lani sklenil s poravnavo.

"Kako se to še zmeraj dogaja?"
A je angažiranje Franca za upodobitev kubanske zgodovinske osebnosti tudi že deležno kritike. Igralec John Leguizamo se je oglasil na svojem profilu na družabnem omrežju z zapisom, ki ga je začel z vprašanjem: "Kako se to še zmeraj dogaja?" in nadaljeval: "Kako nas Hollywood izključuje, a hkrati krade naše pripovedi? Nič več prisvajanja Hollywooda in ponudnikov pretočnih vsebin! Bojkot! To je zje**no! Poleg tega je zelo težko zgodbo povedati brez poveličevanja, kar bi bilo napačno! Nimam (težave) s Francom, vendar ni Latinoameričan!"

John Leguizamo je zaslovel prav leta 1993 s filmom Super Mario Bros, v katerem je nastopil v vlogi Luigija. Foto: AP
John Leguizamo je zaslovel prav leta 1993 s filmom Super Mario Bros, v katerem je nastopil v vlogi Luigija. Foto: AP

Skoraj 20 odstotkov prebivalstva ZDA ...
V kolumbijski prestolnici Bogoti rojeni Leguizamo se pogosto zavzema za zastopanost Latinoameričanov v Hollywoodu. Pred dvema letoma je za revijo People dejal: "Predstavljamo manj kot en odstotek zgodb, ki jih pripovedujejo Hollywood, mediji s pretočnimi vsebinami in televizijske mreže, čeprav predstavljamo skoraj 20 odstotkov prebivalstva ZDA in prispevamo 25 odstotkov v blagajne ameriških kinodvoran."