Colin Farrell in Jamie Foxx sta zaigrala v letošnji filmski priredbi nanizanke Miami Vice. Foto: EPA
Colin Farrell in Jamie Foxx sta zaigrala v letošnji filmski priredbi nanizanke Miami Vice. Foto: EPA
Al Pacino
Neolepšano podobo Miamija je pokazal tudi režiser Brian De Palma v filmu Brazgotinec (Scarface, 1982), kubanskega kokainskega gangsterja pa je zaigral Al Pacino. Foto: EPA
Pablo Escobar
Za nekatere Kolumbijce je bil kot Robin Hood, drugi so ga sovražili. Pablo Escobar je bil tudi velik trn v peti ameriške vlade. Foto: EPA

Tako senzacionalen kot Brazgotinec (Scarface) in bolj živ kot Miami Vice - tako so skoraj dveurni dokumentarni film napovedovali v ZDA, kjer je na redni spored kinematografov prišel v četrtek.



Pablo Escobar je vlekel niti iz Medellina
Letošnji Kokainski kavboji pokažejo resnične "junake", ki so v mestu živeli konec 70. let, ko je vanj vdrl razvpiti medellinski kartel. V Medellinu v Kolumbiji ga je obvladoval Pablo Escobar, zapleten v nešteto majhnih in velikih vojn. Escobarja so ubili leta 1993, s preprodajo kokaina pa je zaslužil toliko, da ga je revija Forbes leta 1989 uvrstila na sedmo mesto najbogatejših ljudi na svetu. Po Escobarjevi smrti je moral Medellin mesto kokainske prestolnice prepustiti Caliju.

V 80. letih je bil Miami "zasnežen"
Kolumbijci so Florido izbrali, ker je bila njena dolga obala več kot primerna za tihotapljenje kokaina. Miamijski preprodajalci so želeli zaslužiti veliko in male mestne vojne so bile del vsakdana. Število umorov v mestu je bilo v začetku 80. let že trikrat večje, kot je bilo, preden je nad mestom začelo "snežiti". A povpraševanje po kokainu je bilo vse večje in posel je cvetel.

Je izgubljeni raj danes spet najden?
Režiser v Kokainskih kavbojih pokaže Jona Robertsa, Newyorčana, ki je v promet spravil za več milijonov dolarjev kokaina, Mickeyja Mundayja, pilota, ki je iz Kolumbije pripeljal več kot deset ton belega prahu, in Jorgeja Ayalo, plačanega morilca, ki je še vedno za zapahi. Nasilja je bilo v Miamiju v 80. letih toliko, kot ga ni bilo že od časov prohibicije, pravijo poznavalci. Revija Time je že leta 1981 Miami poimenovala "izgubljeni raj", beznico, v kateri smrdi po kokainu, kriminalu in korupciji.

Današnji Miami je drugačen, a ne veliko, pravijo tisti, ki v mestu živijo že ves ta čas. Florida je po policijskih statistikah najbolj nasilna ameriška zvezna država. Prek Floride še vedno pride v ZDA največ trdih drog, Miami pa je ena največjih pralnic denarja na svetu.