Nova zgodba nekdanje študentke AGRFT-ja

Številni igralski kolegi in drugi ustvarjalci so javno izpoved Mie Skrbinac podprli, vodstvi akademije in univerze napovedujeta ostre ukrepe. A TV Slovenija je objavila novo zgodbo nekdanje študentke AGRFT-ja, ki je spolno nadlegovanje prijavila. Epiloga, po njenih besedah, ni bilo.

Po izpovedi 26-letne igralke Mie Skrbinac na AGRFT-ju in univerzi napovedujejo: "Ko bomo prejeli pisno prijavo, bomo v skladu s pravilnikom ukrepali. Nikakršnega nasilja ne toleriramo," še poudarjajo.

Sorodna novica Poslanci pozvali k pravnim podlagam za preprečevanje spolnega nadlegovanja

Vendar to ne drži, se je danes odzvala nekdanja študentka na AGRFT-ju, ki želi ostati anonimna. Pred več leti je prijavila profesorja zaradi zlorabe položaja, duševnega in telesnega nasilja.

"V trenutku, ko se je zadeva dogajala, podpore na akademiji, na univerzi, nisem prejela nikakršne. Ideja je bila, da se zadeva pomete pod preprogo in da se me odstrani, torej da se storilca zaščiti. Obsodbe zlorabe položaja ni bilo," je dejala nekdanja študentka.

Prav tako ni bilo drugih ukrepov.

"Je po tem dogodku še vedno poučeval, name se je obrnila njegova naslednja žrtev, zato vem, da nisem edina," je dodala.

Na AGRFT-ju odgovarjajo, da so zadevo takrat dali v reševanje rektoratu univerze. Ta je začel postopek, nato pa primer prepustil policiji.

Sorodna novica Spolno nadlegovanje: tudi slovenska igralka razkrila svojo zgodbo

"Tožilstvo je nato opustilo pregon, češ da primanjkuje dokazov," je še pojasnila nekdanja študentka AGRFT-ja.

"In prav te stvari in taki dogodki predstavljajo razlog, da se študentje med študijem ne odločijo, da bi tako stvar prijavili ali pa se zaupali višji instanci. Ker ni zaupanja," pa pravi Mia Skrbinac.

Tako pojasnjuje, zakaj je o nadlegovanju spregovorila šele zdaj.

Na ljubljanski univerzi napovedujejo, da bodo ustrezneje določili postopke za ukrepanje ob spolnem nadlegovanju in bolje zavarovali žrtve.