Spolno nadlegovanje na AGRFT-ju obsodili tudi na zvezi slovenskih filmarjev. Foto: BoBo
Spolno nadlegovanje na AGRFT-ju obsodili tudi na zvezi slovenskih filmarjev. Foto: BoBo

V luči izpovedi igralke Mie Skrbinac o spolnem nadlegovanju v Zvezi društev slovenskih filmskih ustvarjalcev tako ostro obsojajo verbalno, fizično ali kakršno koli drugo obliko spolnega nadlegovanja ter zagovarjajo ničelno toleranco do vsakršnega nasilja.

Sorodna novica Spolno nadlegovanje: tudi slovenska igralka razkrila svojo zgodbo

Ob tem apelirajo na vse pristojne, da tej problematiki namenijo več pozornosti ter ustrezno sankcionirajo vpletene na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT). Kot poudarjajo, je pomembno, da se zagotovi zaščita tudi za prihodnje generacije, ki prihajajo v okolje, ki bi zanje moralo biti predvsem varno ter spodbudno.

Študentkam in študentom, ki so žrtve spolnega nadlegovanja in drugih oblik nadlegovanja, pa izrekajo popolno podporo in jim sporočajo, da niso sami.

Nujno je ustaviti nasilje

Igralka in profesorica na AGRFT-ju Saša Pavček pa je zapisala, da v času njenega poučevanja na AGRFT-ju od leta 2006 do zdaj ni opazila, da bi se dogajalo kaj takšnega. Ob tem dodaja, da poučuje tretje letnike pri predmetu Umetniška beseda in da pouk zaradi prostorske stiske poteka zunaj prostorov AGRFT-ja.

Kot poudarja, je sicer tovrstno nasilje lahko prisotno povsod, usmerjanje pozornosti zgolj na igralski poklic pa je lahko nepotrebna stigmatizacija. Kot je še zapisala, je nujno, da se nasilje ustavi in da je prostor, kjer človek dela in živi, varen in miren. Zato vidi rešitev te težave "samo na miren, spoštljiv način, odločen, da se tako obnašanje za vselej neha".

Sorodna novica AGRFT: V predavalnici bo odslej študent vsaj z dvema pedagogoma, ne le enim

Spomini iz osnovne šole, proizvodnje, gledališča ...

Tovrstnih nadlegovanj se sicer sama spominja še iz osnovne šole, ko je delala v proizvodnji, v amaterskem gledališču, pri študiju, v poklicu. "Strah, ponižanje, slaba samopodoba, krivda, ki spremljajo travmatične dogodke, se dajo popraviti s podpornim odnosom do žrtve in z ozaveščanjem. Tudi s priznanjem napačnega ravnanja in z iskrenim opravičilom. Osebne meje vsakega človeka so nedotakljive in medsebojno spoštovanje je osnova zdravih medčloveških odnosov," je sklenila.

Po ponedeljkovem razkritju Mie Skrbinac je sicer dekan AGRFT-ja Tomaž Gubenšek že napovedal ustrezne ukrepe, v podporo igralki pa so stopili tudi v Društvu slovenskih avdiovizualnih igralcev ter v Društvu slovenskih režiserjev.