Glavnega protagonista v seriji Trigrad Črta je upodobil Marko Mandić. Foto: SOJ RTV SLO/arhiv RTV Slovenija
Glavnega protagonista v seriji Trigrad Črta je upodobil Marko Mandić. Foto: SOJ RTV SLO/arhiv RTV Slovenija

Nastala je v produkciji neodvisnega producenta Sever&Sever za igrani program Televizije Slovenija.

Mednarodni televizijski festival Srce Evrope je mednarodna iniciativa poljske televizije, kjer želijo promovirati televizijske vsebine osrednje in vzhodne Evrope. Festival bo potekal med 14. in 17. novembrom v Varšavi.

Sorodna novica Nova serija Sonje Prosenc: "Trigrad je zelo slovenski, pokaže nas z našo temno platjo vred"

Žirija, ki je sestavljena iz mednarodnih strokovnjakov, je med 100 prijavami iz trinajstih centralno in vzhodnoevropskih držav izbrala nominirance v petih kategorijah, to so bili celovečerni filmi, nadaljevanke, dokumentarne filme, vsebine za otroke in mladino ter digitalne vsebine. Na festival so tokrat prispele prijave iz Poljske, Bolgarije, Hrvaške, Češke, Estonije, Gruzije, Madžarske, Latvije, Litve, Srbije, Slovaške, Slovenije in Ukrajine, piše na njihovi spletni strani.

"Med snemanjem Trigrada nihče ni razmišljal o tem, da bo našel svojo pot v tujino na tako pomembne festivale za serije, s "startom" na največjem mednarodnem festivalu za serije Series Mania v Franciji, pa potem Sarajevski filmski festival in SerienCamp v Nemčiji, kjer so, kot se spomnim, v opisu poudarili, kako nam kljub težkim produkcijskim pogojem v naši državi uspeva, da ostajamo mednarodno kompetitivni z evropsko produkcijo," je ob nominaciji povedala režiserka Sonja Prosenc.

In zato je po njenih besedah vsak preboj v tujino, ki v zadnjih letih uspeva slovenskim nadaljevankam, tudi priložnost, da se nadaljuje pomemben pogovor o tem, kako produkcijo nadaljevank približati standardom drugih držav in tudi produkcijo nacionalne televizije odpreti mednarodnim koprodukcijskim sodelovanjem, saj čezmejna sodelovanja – poleg prepotrebnih produkcijskih sredstev – vedno prinesejo tudi svežino in kakovost.

Od 14. novembra do konca meseca bodo nominirane vsebine na voljo za spletni ogled z angleškimi podnapisi na spletni strani festivala.

Direktor fotografije je bil Mitja Ličen, glasbo je napisal duo Silence, v glavnih vlogah nastopajo Marko Mandić, Katarina Stegnar, Suzana Krevh in drugi. Gre za izviren scenarij, ki sta ga napisala Gregor Fon in Nina Zupančič v sodelovanju s Sonjo Prosenc.

Katarina Stegnar in Marko Mandić Foto: SOJ RTV SLO/arhiv RTV Slovenija
Katarina Stegnar in Marko Mandić Foto: SOJ RTV SLO/arhiv RTV Slovenija

"Nadaljevanka Trigrad predstavlja nadaljevanje uspešne mednarodne poti, ki so jo utrle nadaljevanke Jezero, Leninov park in Dolina rož, nastale v Igranem programu Televizije Slovenija. Za takšen uspeh gre zasluga avtorjem, ki s svojo predanostjo in profesionalnim odnosom do dela zagotavljajo, da kljub težkim pogojem našim nadaljevankam uspe slediti trendom svetovne industrije. Verjamemo, da nam bo s skupnimi močmi in v sodelovanju z neodvisnimi producenti uspelo najti trajnostni model, ki nam bo omogočil, da ne le sledimo, ampak postanemo tudi konkurenčni producenti kakovostnih nadaljevank na svetovnem trgu," pa pravi Jani Virk, urednik Igranega programa na Televiziji Slovenija.

Festivalsko najuspešnejša slovenska nadaljevanka do zdaj
Srce Evrope je že tretji mednarodni festival, ki se ga je udeležila nadaljevanka Trigrad in s tem postala festivalsko najuspešnejša slovenska nadaljevanka do zdaj. Nadaljevanka se je premierno predstavila na mednarodnem dogodku Series Mania Forum 2022 v Lillu v Franciji, na največjem dogodku v Evropi, ki je posvečen izključno promociji dramskih nadaljevank.

Svetovno premiero je imela na letošnjem filmskem festivalu v Sarajevu, festivalsko pot pa je serija nadaljevala z zahodnoevropsko premiero oktobra letos na nemškem festivalu Serien Camp in zdaj še vzhodnoevropsko premiero v Varšavi.