Projekcije festivala si je ogledalo 1.500 otrok mariborskih in okoliških vrtcev ter osnovnih in srednjih šol. Foto: Mali slon
Projekcije festivala si je ogledalo 1.500 otrok mariborskih in okoliških vrtcev ter osnovnih in srednjih šol. Foto: Mali slon
Mali slon
Otroci in mladi snemajo vedno več, pravi producent festivala Rene Puhar, saj postaja tehnična oprema vedno boljša in dostopnejša, šolski sistemi pa v svoje programe vse bolj vključujejo izobraževanje na področju avdiovizualnih medijev. Foto: Mali slon

"Glavna nagrada gre filmu o letenju z ušesi in podaljševanju spanca zaradi dobrih sanj," je svojo odločitev utemeljila žirija. Slon v oblakih, ki ga je Melita Sandrin pripravila pod mentorstvom Eda Lukmana, je tako postal najboljši film celotnega festivala.

Filme je ocenjevalo tudi občinstvo, ki je prvo nagrado z enakim številom glasov razdelilo med dva filma - slovenskega Črna komedija avtorja Gašperja Košenine in srbskega Živali bi želele, ki ga je ustvarila skupina otrok pod mentorstvom Nele Curcija. Oba filma se bosta v nadaljevanju potegovala za nagrado Youth Cinema Award, ki jo podeljuje mednarodna mreža Youth Cinema Network.

Najmlajši filmarji prepričali s Firbcem
V petih festivalskih dneh, posvečenih filmom, ki jih snemajo otroci in mladostniki, se je sicer odvrtelo 106 filmov mladih ustvarjalcev iz 19 držav. Mladi filmarji so tekmovali v treh starostnih kategorijah. V kategoriji do deset let je strokovna žirija v sestavi Menghsun Chen iz Tajvana, Vera Schöpfer iz Nemčije in Timon Leder iz Slovenije kot najboljšega označila film Firbec, ki so ga posneli otroci iz skupine Sončki ljubljanskega Vrtca Vodmat. "Lepo zaključena zgodba, polna hudomušnih otroških idej in lepo pripravljene likovne zasnove," so zapisali.

Med filmi, ki so jih posneli mladi filmarji od 11 do 14 let starosti, je slavil nemški film Čarovnik išče službo avtorjev Jarneja Borinskega, Konstantina Royala in drugih. "Zgodbo začne otroška domišljija, ki jo dopolnjujejo igrive ideje," je v obrazložitvi zapisala žirija. V kategoriji od 15 do 19 let sta bila na vrhu kar dva filma. Prvi je hrvaški Kaj sedaj avtorjev Marka Bičanića, Karla Voriha, Korane Ugrina, Iana Tomljenovića, Leona Dubroje in Veronike Milinović. Drugi zmagovalni film v tej starostni skupini pa je ameriški Demoni v preobleki avtorice Kire Bursky.

Filmske projekcije festivala, ki ga organizira Društvo za razvoj filmske kulture, je letos obiskalo okoli 1.500 otrok mariborskih in okoliških vrtcev ter osnovnih in srednjih šol. Producent festivala Rene Puhar poudarja, da otroci in mladi snemajo vedno več, saj tehnična oprema postaja vedno boljša in dostopnejša, šolski sistemi pa v svoje programe vse bolj vključujejo izobraževanje na področju avdiovizualnih medijev.