Vsi novi vpisi v kanon Vojne zvezd so skrbno varovane skrivnosti, zato o vsebini filma ni znanega še nič. Foto: EPA
Vsi novi vpisi v kanon Vojne zvezd so skrbno varovane skrivnosti, zato o vsebini filma ni znanega še nič. Foto: EPA

To, da je Damon Lindelof odpotoval v "galaksijo daleč, daleč stran", se v Hollywoodu govori že dalj časa, vest o sodelovanju Sharmeen Obaid-Chinoy, ki je med drugim režirala dve epizodi miniserije Ms. Marvel, pa je razkril filmski blog Deadline. Studio Lucasfilm in režiserka sama vesti za zdaj še nista bila pripravljena komentirati.

Damon Lindelof se je v zabavni industriji uveljavil kot soavtor kultne serije Skrivnostni otok (Lost), od takrat pa se lahko pohvali še z vrsto uspešnic, kakršni sta Ostali (The Leftovers) in Varuhi (Watchmen). V polju celovečercev se je dokazal kot scenarist več delov franšize Zvezdne steze, pa tudi grozljivke Lov (The Hunt).

Z oskarjem ovenčana dokumentaristka, ki jo je rekrutiral Hollywood
Sharmeen Obaid-Chinoy
je članica Disneyjeve družine že od prej: za Marvel je letos režirala serijo Ms. Marvel, še pred tem pa je imela sijajno kariero kot dokumentaristka – postala je prva v Pakistanu rojena filmarka, nagrajena z oskarjem (za kratkometražni dokumentarec A Girl in the River: The Price of Forgiveness). Za studio Paramount bo režirala tudi znanstvenofantastično srhljivko Brilliance z Willom Smithom v glavni vlogi.

Sharmeen Obaid-Chinoy leta 2016, ko je dobila oskarja v kategoriji kratkometražnega dokumentarca. Foto: AP
Sharmeen Obaid-Chinoy leta 2016, ko je dobila oskarja v kategoriji kratkometražnega dokumentarca. Foto: AP

Kam je izginil Rogue Squadron?
Usoda Vojne zvezd na velikem platnu je že nekaj let negotova, pri Lucasfilmu imajo več različnih želez v ognju, vključno s filmom Rogue Squadron (v režiji Patty Jenkins), ki je bil napovedan za december 2022, a je bil zdaj potisnjen na stranski tir. En film naj bi produciral Kevin Feige, režiral pa Taika Waititi. Waititi je tako ali tako že del Vojne zvezd, saj je za Disney režiral serijo The Mandalorian ter posodil glas droidu IG-11.

Načrt "vsako leto nov film" se je sfižil
Ko je korporacija Disney leta 2012 kupila studio Lucasfilm, so najavili, da bo v kinematografe prihajala po ena nova Vojna zvezd letno – kar je precejšnja frekvenca za franšizo, ki je med letoma 1977 in 2005 rodila samo šest celovečercev. Po kilavi recepciji samostojnega filma Solo (2018) je takratni direktor studia Bob Iger na glas priznal, da so bili njihovi načrti "preveliki in prenagljeni". Po Vzponu Skywalkerja (2019) so predelali svojo distribucijsko strategijo in se osredotočili predvsem na TV-vsebine, med katerimi izstopa serija The Mandalorian na Disney+. Trenutno ima precej dobro gledanost na isti platformi tudi serija Andor, obstajajo pa tudi načrti za cel kup novih, vključno z nadaljevanko Ahsoka z Rosario Dawson v glavni vlogi.