Igralka Jane Fonda je letos na zlatih globusih prejela nagrado Cecil B. DeMille za življenjsko delo. Foto: Reuters
Igralka Jane Fonda je letos na zlatih globusih prejela nagrado Cecil B. DeMille za življenjsko delo. Foto: Reuters

Organizatorji ob tem še niso razkrili podrobnosti glede same prireditve, ali bo potekala v živo ali virtualno in kdo bo poskrbel za prenos.

Zlati globus je letna ameriška nagrada za dosežke na področju filma in televizije. Prihodnje leto jo bodo podelili 9. januarja, vendar pa prireditve prvič po letu 1996 ne bo več prenašala televizija NBC.

Sorodna novica Poskus povrnitve ugleda zlatim globusom: 21 novih članov med hollywoodskimi dopisniki

Združenje tujih dopisnikov Hollywooda (HEPA) povezuje skoraj 100 novinarjev in filmskih kritikov, ki že vrsto let delujejo v Hollywoodu. V zadnjem letu je bilo združenje deležno ostrih kritik zaradi pomanjkanja raznolikosti in nepreglednih meril za članstvo.

Približno 90 članov združenja je maja letos sicer sprejelo obsežen predlog reform, da bi združenje postalo bolj vključujoče in raznoliko. Kot piše AFP, so ta mesec sprejeli 21 novih članov, zlasti Afroameričanov, ki so jih poimenovali "največji in najrazličnejši novi razred" v 78-letni zgodovini združenja, podobno širitev načrtujejo tudi za prihodnje leto.

Tom Cruise vrnil svoje tri zlate globuse

Vendar je več zvezdnikov in vidnih hollywoodskih podjetij napovedane reforme označilo za nezadostne. Tako je denimo igralec Tom Cruise združenju v znak protesta vrnil svoje tri zlate globuse, Netflix in Amazon pa sta napovedala, da prekinjata sodelovanje z združenjem. Kritikam se je z omenjeno odločitvijo pridružila tudi televizija NBC, ki prenaša podelitev zlatih globusov.

Nove nagrade za tuje filme World Movie Awards

Poleti je v javnost prišla novica, da v Hollywoodu uvajajo nove nagrade za filme, ki niso posneti v angleškem jeziku. Nagrade združenja filmskih kritikov (Critics Choice Association) World Movie Awards bodo od leta 2022 namenjene najboljšim mednarodnim produkcijam, ki niso posnete v angleškem jeziku. Tudi v združenju kritikov so namreč kritični do združenja HEPA.