Festival animiranega filma bo zavzel več ljubljanskih prizorišč, od omenjenega Kinodvorišča, Slovenske kinoteke in njenega Letnega kina pa vse do Švicarije in Mestnega trga pred Pritličjem, so sporočili organizatorji. Sicer pa se bodo v dveh sklopih - julijskem in avgustovskem - zvrstili celovečerni in kratki animirani filmi, tako arhivski kot sodobni.

Dogajanje se začenja z drevišnjo projekcijo animiranega filma Črno je beltza, ki prepleta fikcijo in resničnost. Film, navdihnjen z resničnimi dogodki, spremlja izmišljen lik Manex, ki se razočaran nad neuporniškim duhom kolegov poda na dolgo, nepričakovano pustolovščino od New Yorka preko Kube v Alžirijo. Skupaj z njim je gledalec priča dogodkom, ki so zaznamovali 60. leta minulega stoletja – vse od rasnih nemirov ob atentatu na Malcolma X-a, ekscentričnemu vzdušju v Tovarni Andyja Warhola, spletanju vezi med kubansko tajno službo in Črnimi panterji ter hipijevski psihedeliji prvih glasbenih festivalov.

Natančen program Poletne Animateke
si lahko pogledate tukaj.

Program v Slovenski kinoteki bo v soboto posvečen hrvaški animaciji oziroma projektu Hrvaška na obisku, ki jim ga ni uspelo prikazati na decembrski spletni Animateki.

Sorodna novica Animateka že na spletu: med priporočili satira o pobegli kravi in obsodba vojnih zločinov

Rojstvo hrvaškega avtorskega animiranega filma
Na sporedu bodo Pionirji – program kratkih animiranih filmov, ki prikazujejo rojstvo hrvaškega avtorskega animiranega filma z začetkov 50. let preteklega stoletja, vse od stripovskega in animacijskega pionirja Norberta Neugebauerja, prek prvih filmov oskarjevca Dušana Vukotića do Velikega mitinga. V programu je tudi lutkovni film Tri lenobe, ki ga je za hrvaškega producenta posnel slovenski pionir Saša Dobrila. Vse filme bodo predvajali s 35-milimetrskih kopij iz arhiva Hrvaške kinoteke.

Novo tisočletje, nova doba
Projekt nadaljujejo še v nedeljo, ko bo v Slovenski kinoteki zvečer najprej na sporedu program Novo tisočletje, nova doba, ki predstavlja sodobno, zlato dobo hrvaškega animiranega filma, pozneje pa bodo sledili najboljši animirani filmi študentk in študentov oddelka za animirani film zagrebške Akademije likovnih umetnosti. Program je kuriral programski direktor festivala animiranega filma Animafest v Zagrebu Daniel Šuljić.

Hrvaška produkcija bo na sporedu še prihodnjo nedeljo, 18. julija, ko bodo v Švicariji v sklopu programa Začetki Zagreb filma na ogled prvenci najpomembnejših hrvaških avtorjev, ki so sooblikovali estetski slog t. i. zagrebške šole animiranega filma.

Najboljše stvaritve preteklega leta
V soboto, 17. julija, bodo na Mestnem trgu že tradicionalno prikazali program nagrajenih kratkih animiranih filmov Društva slovenskega animiranega filma iz leta 2020.

V prvem sklopu Poletne Animateke pripravljajo tudi delavnico pikselacije in delavnico risanja s svetlobo. Foto: Animateka
V prvem sklopu Poletne Animateke pripravljajo tudi delavnico pikselacije in delavnico risanja s svetlobo. Foto: Animateka

Avgust tudi v znamenju slovitega Profesorja Baltazarja
V avgustovskem sklopu pa je med drugim napovedan večer filmov o slovitem Profesorju Baltazarju. Prikazali bodo osem epizod iz prve sezone legendarne animirane serije, ki so jo v studiu Zagreb film animirali med letoma 1967 in 1978. Letošnjo Poletno Animateko bo sklenil celovečerni animirani film Naključno razkošje prosojnega vodnega rebusa hrvaškega avtorja Daliborja Barića.