Podobne izjave o zgodnji upokojitvi je Tarantino dajal že ob promociji filma Neslavne barabe. Foto: Reuters
Podobne izjave o zgodnji upokojitvi je Tarantino dajal že ob promociji filma Neslavne barabe. Foto: Reuters
Šund
Za Šund je Tarantino - skupaj z Rogerjem Avaryjem - leta 1995 prejel oskarja za scenarij; trenutno pa se že govori, da bi po zaslugi Djanga brez okovov letos spet lahko bil v igri za katerega izmed kipcev. Foto: EPA

V sklopu 7. mednarodnega filmskega festivala v Rimu, ki je potekal med 9. in 17. novembrom, so naznanili, da bo ameriški filmski režiser Quentin Tarantino prejel festivalsko nagrado za življenjsko delo. To bo režiserju na premierni projekciji njegovega novega filma Django brez okovov 4. januarja v Rimu izročil sloviti skladatelj Ennio Morricone.

"Naracija Quentina Tarantina je v zadnjih 20 letih radikalno zaznamovala filmsko krajino," je odločitev, zakaj gre nagrada rimskega festivala prav Tarantinu, pojasnil umetniški vodja festivala Marco Müller. Dodal je, da je Tarantino zelo tipičen ameriški cineast, hkrati pa je tudi zelo evropski, saj je s filmom vzpostavil tako izjemno analitičen kot tudi zelo strasten odnos.

Deset filmov in konec?
Tarantino, ki deluje tudi kot scenarist, igralec in producent, je kot režiser podpisal sedem celovečercev: Stekli psi, Šund, Jackie Brown, Ubila bom Billa 1 in 2 ter Smrtno varen in Neslavne barabe. "Režiserji se s starostjo ne izboljšujejo," je nedavno izjavil za Playboy. "Po navadi so najslabši filmi v njihovi karieri tisti zadnji štirje na koncu. Zame je moj opus silno pomemben, slab film zj**e tri dobre." Namiguje še, da se mu zdi deset lepa, okrogla številka za upokojitev, kar bi pomenilo, da nas po Djangu brez okovov in tretjem delu Ubila bom Billa čaka samo še en film.

Kaj bi špageti vestern brez Ennia Morriconeja?
Nagrado bo Tarantinu 4. januarja izročil italijanski skladatelj Ennio Morricone, ki je prispeval tudi nekaj skladb za "Djanga": Ancora qui, ki jo izvaja italijanska pevka Elisa, The Braying Mule, Sister Sara's Theme ter Un monumento.

Zgodba filma Django brez okovov je postavljena na ameriški jug in sledi peripetijam osvobojenega sužnja Djanga, ki po ZDA potuje z lovcem na glave nemškega porekla Dr. Kingom. Film bo v Italiji - pa tudi pri nas - v redni distribuciji kinematografov od 17. januarja dalje.