Dogodek, ki ga ob 20. uri prirejata Kinoatelje in Slovenski klub, obsega tudi poprojekcijske pogovore z režiserji treh prikazanih filmov, to so Jan Cvitkovič, Leo Černic in Martin Turk.

Foto: Kinoatelje
Foto: Kinoatelje

Na ogled bodo še Sestre Katarine Rešek - Kukle, Pentola Lea Černica, A ti mene vidiš? Jana Cvitkoviča, Za vogalom Martina Turka in Kurent Mihe Reje.

Sorodna novica Kratki film Urške Djukić osvojil še cezarja, najvišje francosko filmsko priznanje

Kratki animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje je presunljivo pričevanje o spolnem življenju žensk na Slovenskem v prejšnjem stoletju, o njihovih nasilnih možeh in o zlorabah. Temelji na prav tako presunljivih izpovedih žensk, objavljenih v knjigi Milene Miklavčič Ogenj, rit in kače niso za igrače. Posamične podobe bolečin in trpljenja, strahu ter vdanosti v usodo se izrisujejo v hudomušni animaciji, te pa z domišljijskimi potezami premagujejo stare tabuje.

Večkrat nagrajeni animirano-dokumentarni film je doslej prejel več kot deset nagrad doma in po svetu, med katerimi lahko štejemo nagrado Evropske filmske akademije za najboljši kratki film, nagrado cezar, najvišje francosko priznanje na področju filma in vesno za posebne dosežke, podeljeno na Festivalu slovenskega filma.

Sorodna novica Kukla o zmagi na največjem festivalu kratkega filma na svetu: "Postavili smo se na zemljevid"

Ogledati si bo mogoče tudi Sestre Katarine Rešek - Kukle, ki govori o treh najboljših prijateljicah v zgodnjih dvajsetih. Dekleta fantovskega videza, vedno oblečena v ohlapne sive trenirke, trenirajo borilne veščine in se držijo zase. V enem od pretepov z lokalnimi fanti jih pred ponižanjem reši ženska.

Kuklin film je prav tako prejel deset nagrad doma in v Evropi, med katere lahko štejemo veliko nagrado za najboljši film na Mednarodnem festivalu kratkih filmov v Clermont-Ferrandu, Štigličev pogled za izjemno režijo Društva slovenskih režiserjev in režiserk in vesno za najboljši kratki film, podeljeno na Festivalu slovenskega filma.

Sorodna novica Film Lea Černica v Clermont Ferrandu, na najpomembnejšem festivalu kratkega filma

Nagrajeni film je tudi Pentola Lea Černica, ki prinaša zgodbo Pentole, majhnega moža srednjih let, ki zapusti svojo ženo Titti zaradi Batmana.

Film je prejel nagrado Društva slovenskega animiranega filma za najboljši končan študijski animirani film na Festivalu slovenskega filma, nagrado mladi talent 19. mednarodnega festivala animiranega filma Animateka in nagrado Štigličev pogled za izjemno režijo, ki jo podeljuje Društvo slovenskih režiserjev in režiserk.

Sorodna novica Jan Cvitkovič, a zgoščeno: opus kratkih filmov samosvojega cineasta

Na sporedu je tudi A ti mene vidiš? Jana Cvitkoviča. Ženska, ki je ubila svojega moškega, prestane kazen. Zapluje skozi mesto, zapluje skozi prizore življenja. Deklica jo vidi, ji odpusti, jo odreši. Svet jo končno spet objame, je vsebina filma.

Jan Cvitkovič je eden najbolj priznanih slovenskih filmskih ustvarjalcev. Njegovi celovečerci so prejeli več kot 60 nagrad, med katerimi sta tudi nagrada za najboljši debitantski film na beneškem filmskem festivalu in nagrada za najboljšega novega režiserja na filmskem festivalu v San Sebastianu.

Sorodna novica Martin Turk v novem kratkem filmu pretresa medvrstniško nasilje

Za vogalom Martina Turka govori o medvrstniškem nasilju. Scenarist in režiser film Turk je o filmu povedal: "Ko se je moj sin nekoč stepel v šoli, nisem vedel, kako naj se odzovem, saj nisem poznal vseh okoliščin in nisem vedel, kdo ima prav. V kompleksnosti otroškega sveta je veliko odtenkov resnice in na situacijo sem poskušal pogledati kar se da nepristransko in skozi oči vpletenih otrok. Ta situacija me je potem vodila k snovanju in realizaciji kratkega filma Za vogalom."

Kurent Mihe Reje pa govori o dečku, ki v zgodnjih najstniških letih pobegne od doma in se odpravi iskat karneval. Kratki animirani film je bil vključen v mednarodni izbor kratkih filmov na Kinoateljejevem festivalu Poklon viziji v programskem sklopu Prvi Poleti, platformi za razvijanje novih filmskih govoric, kjer je prejel nagrado občinstva. Film je prejel tudi posebno omembo za končan študijski animirani film, ki jo podeljuje Društvo slovenskega animiranega filma (DSAF).