42-letni Coleman je v bolnišnici končal v sredo, njegov svak pa je pozneje sporočil, da si je ob padcu poškodoval glavo. Foto: Reuters
42-letni Coleman je v bolnišnici končal v sredo, njegov svak pa je pozneje sporočil, da si je ob padcu poškodoval glavo. Foto: Reuters
Gary Coleman
Coleman je živel z nefritisom, nevarno in potencialno smrtonosno okvaro ledvic. Še pred 14. rojstnim dnevom je imel za seboj dve presaditvi. Foto: Reuters
Vse tri otroške zvezde serije Diff'rent Strokes so imele nesrečno usodo. dana Plato je leta 1999 pri 34 letih umrla zaradi prevelikega odmerka drog, Todd bridges ('Willis' iz slovitega citata) pa je imel celo vrsto težav z zakonom. Kasneje je prav tako priznal hudo odvisnost od drog.

Igralčeva žena Shannon je v petek opoldne po tamkajšnjem času zdravnike pooblastila, da so igralca, ki je utrpel hudo poškodbo glave, nehali umetno vzdrževati pri življenju. Colemana, ki je bil zaradi prirojene bolezni ledvic nizke rasti, so zaradi možganske krvavitve hospitalizirali že v sredo zvečer; takrat je bil še "pri zavesti in bister", pozneje istega dne pa je padel v komo; pri življenju so ga morali vzdrževati umetno.

Vsi so imeli radi Arnieja
Coleman je torej zaslovel kot jezični Arnold Jackson v humoristični nanizanki Diff'rent Strokes, ki so jo snemali med letoma 1978 in 1986. Slavni stavek, s katerim je večkrat nagovoril svojega televizijskega brata, "What you talkin' 'bout Willis?", je medtem postal pogosto citirana popkulturna referenca. Pozneje je Coleman gostoval v številnih aktualnih nanizankah, denimo The Jeffersons, Good Times in Silver Spoons.

Žalostni zaton otroške zvezde
Kot se to slavnim mladim igralcem rado primeri, tudi odraslemu Colemanu nikoli ni uspelo znova doseči slave, ki jo je užival v mladih letih. Še vedno je občasno gostoval v raznih serijah, večina njegovega dela pa je izhajala samo še na videu. Temni oblaki so se zgrnili tudi nad njegovim zasebnim življenjem: tožil je tako svoja starša kot menedžerja, ki naj bi slabo upravljal njegovo premoženje. Zaradi finančne stiske je bil nekaj časa prisiljen delati kot varnostnik - pa čeprav je v življenju, kot je sam trdil, zaslužil (in zapravil) 18 milijonov dolarjev.

Leta 1999 je bil aretiran, ker je udaril žensko, ki ga je prosila za avtogram (pred sodiščem se je zagovarjal, da je bila do njega nasilna in žaljiva) - in to je samo eden izmed številnih primerov tega, kako je pogosto prišel v navzkrižje z zakonom. Še januarja leos je bil aretiran zaradi prijave družinskega nasilja.

Ljubezen je našel pozno
No, Colemanu se je naposled nasmehnila sreča: pri 40 letih se je poročil s svojim prvim dekletom, 22-letno igralko Shannon Price, ki jo je na snemanju spoznal leto prej. Oba sta večkrat priznala, da je njuno razmerje vse prej kot idilično (med drugim sta bila tudi gosta enega izmed televizijskih sodnikov), a poročena sta ostala vse do njegove prezgodnje smrti.

V zadnjih mesecih so igralca pestile različne zdravstvene težave. Letos je bil kar trikrat v bolnici - januarja iz razlogov, ki jih ni zaupal javnosti, februarja ga je obšla slabost na snemanju tabloidne oddaje The Insider, njegova zadnja poškodba pa se je izkazala za usodno.

"Včasih to ni bilo videti, a svoj čas v zabavni industriji je imel vedno v lepem spominu; svojim oboževalcem je bil hvaležen za leta podpore," je medijem sporočil igralčev predstavnik za stike z javnostjo.