Leta 1923 je bil postavljen napis Hollywoodland, leta 1987 so ga spremenili v Hollywood. Foto: EPA
Leta 1923 je bil postavljen napis Hollywoodland, leta 1987 so ga spremenili v Hollywood. Foto: EPA

Od leta 2022 bodo ustanovljene World Movie Awards, ki bodo namenjene najboljšim mednarodnim produkcijam, ki niso posnete v angleškem jeziku, so v sredo sporočili iz Critics Choice AssociationaCCA-ja.

Ideja o nagradah je zorela več let, besede Berlina povzema nemška tiskovna agencija DPA. Združenje kritikov je bilo v sporočilu za javnost tudi kritično do Združenja tujih dopisnikov v Hollywoodu – HEPA, ki podeljuje zlate globuse. HEPA povezuje skoraj 100 novinarjev in filmskih kritikov, ki že vrsto let delujejo v Hollywoodu. V zadnjih mesecih je bilo združenje deležno ostrih kritik zaradi pomanjkanja raznolikosti in nepreglednih meril za članstvo.

Sorodna novica Ameriški filmski kritiki za najboljši film razglasili Deželo nomadov

Po besedah Joeyja Berlina številni novinarji, ki pišejo za tuje filmske publikacije, v združenju HEPA niso bili dobrodošli. V združenje CCA pa so zdaj dodatno sprejeli več deset novinarjev, da pomagajo določiti usmeritev World Movie Awards. CCA je sicer s skoraj 500 člani največje združenje filmskih in televizijskih kritikov v ZDA in Kanadi.

Marca je združenje že 26. podelilo nagrade po izboru filmskih kritikov (Critics Choice Awards). Dežela nomadov v režiji Chloe Zhao, ki je slavila tudi na oskarjih – film je zmagal v kategorijah za najboljši film, najboljšo režijo in glavno žensko vlogo, ki jo je odigrala Frances McDormand – je pobrala skupaj kar štiri nagrade, med njimi prav tako za najboljši film. Nagrado za najboljši tuji film je združenje namenilo dokumentarcu Collective.