Se vsaka velika ljubezen na koncu zaostri v
Se vsaka velika ljubezen na koncu zaostri v "hladno vojno"? Sta se Wiktor in Zula lahko ljubila le v represivnem jarmu komunističnega režima? So njuna glavna težava zunanje ali notranje prepreke? Ta vprašanja si s svojim kritiško hvaljenim novim filmom Hladna vojna zastavlja Pawel Pawlikowski. Foto: IMDb

Film Hladna vojna je prejel nagrado za najboljši film, ker ga črno-bela tehnika skupaj z vrhunsko fotografijo naredi brezčasnega, je utemeljila žirija v sestavi: Nina Ukmar, Gregor Janežič in Katja Stušek. Zapisali so še, da je "film Hladna vojna poklon osebni preteklosti in hkrati težkim političnim razmeram režiserjeve domovine. V hladni vojni vročih src glasba odigra ključno vlogo."

Trije dnevi druženja z Romy Schneider
Kiennasta pa so nagradili zato, ker se v filmu zdi, da so svetovno znane črno-bele fotografije Roberta Lebecka, ki jih je posnel v tridnevnem druženju z Romy Schneider v Quiberonu, oživile glavno protagonistko, je ocenila žirija. "Direktor fotografije Thomas W. Kiennast v črno-beli tehniki subtilno obarva kontradiktorno naravo in razburkano notranje doživljanje Romy Schneider. S sivino, ki se kot meglica vleče skozi celoten film, pa gledalca posede v njeno hotelsko sobo in zasidra v bolečo dušo," so še napisali.

23 filmov iz 24 držav
pa Na letošnjem festivalu so gledalcem v štirih dneh na ogled ponudili 23 filmov iz 24 držav. V okviru festivala so med drugim gostili priznanega islandskega režiserja in producenta Friderika Thora Fridrikssona, katerega film Children of Nature (1991) je bil med drugim nominiran za oskarja za najboljši tujejezični film. Fridriksson je na festivalu prejel nagrado za avtorski prispevek k evropskemu filmu.

V tekmovalnem programu so poleg drame Hladna vojna poljskega režiserja Pawla Pawlikowskega prikazali še kriminalno dramo Sledi poljske režiserke Agnieszke Holland, zgodovinsko dramo Zama argentinske režiserke Lucrecie Martel, črno komedijo V senci drevesa islandskega režiserja Hafsteinna Gunnarja Sigurdssona in dokumentarni film O ljudeh in vaseh francoske režiserke Agnès Varda.

Kakovosten evropski film
Na festivalu je bila letos izpostavljena filmska produkcija Francije, poudarek pa je bil na glasbenih filmih. Namen festivala, ki je letos potekal v Gledališču Tartini, Mediadomu Pyrhani in Avditoriju Portorož, je približati kakovosten evropski film slovenskemu gledalcu.