Them! (One!), film o gigantskih mutiranih mravljah režiserja Gordona Douglasa. Foto: IMDb
Them! (One!), film o gigantskih mutiranih mravljah režiserja Gordona Douglasa. Foto: IMDb

Na filmskem platnu žužki, pajki in podobna mrgolazen niso doživeli tako prelomnega zgodovinskega trenutka, je pa njihova filmska minutaža vseeno nadvse impresivna, predvsem pa izredno pestra. Najbolj priljubljena in najpogostejša je seveda vloga negativnih in večinoma mutiranih antagonistov filmskih grozljivk in srhljivk, ki je enega svojih vrhuncev doživela sredi petdesetih let z izjemno uspešno klasiko Them! (One!). Film o gigantskih mutiranih mravljah režiserja Gordona Douglasa, ki je za posebne učinke prejel tudi oskarja, je še danes med najbolje ocenjenimi in gledanimi tovrstnimi filmi.

Zelo priljubljene so tudi tako imenovane metamorfoze, kakršna je doletela Gregorja Samso, le da so filmski junaki, ki jih zaznamujejo piki, ugrizi in podobni tesni stiki z žužki in pajki, navadno nekoliko manj nemočni, kot je bil Kafkov junak. Tu seveda ne moremo brez vseh mogočih različic Spidermana ali – spet iz petdesetih – junakinje filma The Wasp Woman (Osja ženska), ki se je preobrazila ob pomoči osjega matičnega mlečka, verjetno najbolj pa je filmsko zgodovino zaznamoval David Cronenberg s svojo različico filma Muha sredi osemdesetih let. Tudi ta film si je prislužil svojega oskarja za najboljšo masko, med zvezde pa je dobesedno izstrelil Jeffa Goldbluma, ki si je s svojo preobrazbo v velikansko muho prislužil pohvale kritikov in občinstva.

Sorodna novica Mandibule

Med lahkotnejše filmske uprizoritve predstavnikov najdrobnejšega živalskega sveta seveda sodijo animirani filmi, čeprav imajo predvsem japonske anime tu povsem svojo tradicijo, a o tem kdaj v prihodnje. Prvi insekt, in sicer komar, se je v animiranem filmu pojavil že leta 1910, med najbolj priljubljene pa brez dvoma sodi Ostržkov prijatelj Jiminy Cricket iz Disneyjeve filmske različice.

Mravlje, ose in pajki so precej priljubljeni junaki tudi nekaterih komedij, kakršna je na primer Draga, pomanjšal sem otroke iz leta 1989, a ta njihova vloga je v primerjavi s tistimi v grozljivkah vseeno manjša.

Slovenskega celovečernega filma, kjer bi, kot na primer v filmu Mandibule, katero izmed opaznejših vlog odigrala velikanska prikupna muha, še nimamo, je pa pred leti režiserka Kaya Tokuhisa posnela izredno simpatičen kratki študijski film Osa, tako da vsaj enega predstavnika te zanimive in osupljivo dobro zastopane filmske niše vseeno imamo.

Iz oddaje Gremo v kino.

Žužki in pajki na filmskem platnu