Hanna Schygulla je z veseljem sprejela povabilo za sodelovanje s Fatihom Akinom. Režiser jo namreč malo spominja na Rainerja Wernerja Fassbinderja. Foto: EPA
Hanna Schygulla je z veseljem sprejela povabilo za sodelovanje s Fatihom Akinom. Režiser jo namreč malo spominja na Rainerja Wernerja Fassbinderja. Foto: EPA
Rainer Werner Maria Fassbinder

Nekdanjo muzo Rainerja Wernerja Fassbinderja lahko tako gledamo v dveh filmih, o katerih se letos v Nemčiji največ govori. V filmu Fatiha Akina Auf der anderen Seite (Na drugi strani) je 63-letna Schygulla upodobila ksenofobično nemško gospo, ki ji ni všeč hčerina odločitev, da prenočišče ponudi turškemu aktivistu. Schygullo pa lahko kot ženo maničnega depresivca vidimo v filmu Winterreise (Zimsko potovanje) Hansa Steinbichlerja, ki govori o uspešnem moškem, čigar podjetje se znajde tik pred bankrotom.

Mlada generacija izstopi iz Fassbinderjeve sence
Nemci so upravičeno ponosni na mlado generacijo svojih režiserjev, ki je v zadnjih letih predstavila nekaj zares dobrih in tudi mednarodno uspešnih filmov. Tudi Schygulla je zadovoljna z njimi. Veseli pa jo tudi to, da danes "senca Rainerja Wernerja Fassbinderja" ni več tako močna kot nekoč, ko so se režiserji skušali kosati z režiserjem, ki je leta 1982 umrl zaradi zaužitja mešanice kokaina in uspavalnih tablet. O odnosu med Fassbinderjem in režiserji, kot so na primer Fatih Akin, Tom Tykwer in Florian Henckel von Donnersmarck, Schygulla pravi: "Ti mladi režiserji ne ustvarjajo več v Fassbinderjevi senci, kar je veljalo za tiste, ki so prišli neposredno za njim. Vseeno pa v Fassbinderju vidijo dober vzor."
Raje brez dela kot delo s slabimi režiserji
Dobitnica canske palme in berlinskega medveda za najboljšo igralko velja za eno bolj "kapricioznih" igralk, kadar gre za izbiranje vlog. Tudi z odločitvijo za sodelovanje z Akinom in s Steinbichlerjem Schygulla dokazuje, da še vedno prisega na "visoke standarde". Še posebej rada je sprejela vabilo Fatiha Akina, saj jo dobitnik nagrade Evropske filmske akademije za najboljši film spominja na režiserja, ki je iz nje naredil zares veliko igralko: "Fatiha Akina sem prvič videla, ko je za film Z glavo ob zid (Gegen die Wand) dobil berlinskega zlatega leva. Ko je tedaj poln energije od veselja skakal naokoli, me je spominjal na Fassbinderja."

Najbolj nepozabne vloge je v Katovicah na Poljskem rojena Hanna Schygulla ustvarila v filmih Zakon Marije Braun (Die Ehe der Maria Braun), Effie Briest, Lili Marleen, Ponaredba (Die Fälschung), Klovnovi pogledi (Ansichten eines Clowns) in seveda v Fassbinderjevi televizijski seriji Berlin Alexanderplatz.