Foto: Lev Predan Kowarski/Zavod ZANK
Foto: Lev Predan Kowarski/Zavod ZANK

Epidemiji navkljub festivalsko življenje teče dalje, čeprav le po spletu. Peti celovečerni igrani film umetnice Eme Kugler je bil tako nagrajen še na dveh nedavno izvedenih festivalih.

Na festivalu Roma Film Awards so ga predstavili v izboru najboljših filmov v Italiji, Evropi in z drugih koncev sveta. Spletni dogodek je potekal od 16. do 23. oktobra.

Sorodna novica Ema Kugler: Kaj več si človek lahko želi, kot to, da ustvari svet po svoji podobi?

V tekmovalni program so uvrstili 34 kratkih in 14 celovečernih filmov in na koncu v sekciji celovečernih filmov podelili pet nagrad. Človeka s senco so nagradili za najboljšo fotografijo. Direktor fotografije pri filmu je Lev Predan Kowarski. Za najboljši igrani celovečerec pa so na festivalu v Rimu razglasili bolgarski film The Donbass Children v režiji Lubomirja Dankova.

V Madridu se je festival evropskega filma – letos zaradi epidemije v spletni obliki – začel 24. oktobra, odvijal se bo še do sobote. Človek s senco je v okviru festivala postal najboljši film.

Že več mednarodnih nagrad
Človek s senco je prejel že več mednarodnih nagrad. Med drugim je na 53. mednarodnem festivalu neodvisnega filma WorldFest Houston prejel platinasto nagrado remi in slavil v kategoriji eksperimentalnih dram, slavil je tudi na festivalu European Cinematography Awards v Amsterdamu z nagrado za najboljši eksperimentalni film, prejel je nagrado na mednarodnem festivalu umetniških filmov L'Age d'Or (LIAFF) v Kolkati v Indiji v kategoriji eksperimentalnega filma, na izboru Los Angeles Film Awards (LAFA) pa je prejel nagradi za najboljši eksperimentalni film in najboljši narativni film. Na 22. Festivalu slovenskega filma v Portorožu pa je film prejel vesno za najbolj izvirno/eksperimentalno AV-delo.

Sorodna novica Letošnja Štigličeva nagrada v roke Eme Kugler, "estetinje se"

Film, ki je imel premiero lanskega 29. junija v Cankarjevem domu v okviru cikla Naši doma, govori o nezmožnosti biti, obstajati kot avtonomno, svobodno bitje, opisuje avtorica filma.

V glavnih vlogah igrajo Marko Mandić, Loup Abramovici in Nataša Matjašec - Rošker. Glasbo filma podpisuje skladatelj Robert Jiša iz Prage, izvaja pa jo Simfonični orkester Radia Slovenija pod taktirko Marka Štryncla. Direktor fotografije je Lev Predan Kowarski, zvok je oblikoval Boštjan Kačičnik, digitalno postprodukcijo slike pa studio NuFrame.

Ema Kugler, ki deluje kot multidisciplinarna umetnica, režiserka, scenaristka, montažerka, scenografka in kostumografka, je za svoj opus letos prejela Štigličevo nagrado za življenjsko delo.