Filmski festival je v Cannesu prvič potekal leta 1946 in od leta 1952 vedno poteka maja. Zlato palmo podeljujejo od leta 1955 in velja za najpomembnejšo filmsko nagrado. Lani jo je za najboljši film prejel avstrijski režiser Michael Haneke za film Ljubezen. Foto: EPA
Filmski festival je v Cannesu prvič potekal leta 1946 in od leta 1952 vedno poteka maja. Zlato palmo podeljujejo od leta 1955 in velja za najpomembnejšo filmsko nagrado. Lani jo je za najboljši film prejel avstrijski režiser Michael Haneke za film Ljubezen. Foto: EPA
Audrey Tautou
Slovesnosti ob odprtju in zaprtju letošnjega filmskega festivala v Cannesu bo vodila francoska igralka Audrey Tautou. Foto: EPA
Spielberg, ki je v svoji 40-letni karieri posnel 27 filmov, je predsedovanje žiriji sprejel kot "čast in privilegij". Kot pravi: "Nič ne presega mojega občudovanja festivala, katerega cilj je promocija mednarodnega jezika filmov ... Cannes je že šestdeset let platforma za odkrivanje in predstavljanje izjemnih filmov svetu." Foto: EPA
Delo F. Scotta Fitzgeralda spada med največje ameriške romane, ki pa se je z redkimi izjemami izmikal ambicijam hollywoodskih filmskih ustvarjalcev. Med temi je vsekakor treba omeniti nagrajeni film Jacka Claytona iz leta, v katerem sta zaigrala Robert Redford in Mia Farrow. Ogromna bleščeča produkcija Baza Luhrmanna, ki bo odprla festival, že na začetku pokaže vse potrebno razkošje hedonističnega življenja bogatih slojev osrednjega zahoda ZDA v dvajsetih letih 20. stoletja. V glavnih vlogah je zasedel Leonarda DiCapria, Carey Mulligan in Tobeyja Maguireja. Foto: Kinodvor

V naslovni vlogi Velikega Gatsbyja, ki ga je avstralski režiser Baz Luhrmann posnel po istoimenski klasiki F. Scotta Fitzgeralda, je zaigral Leonardo DiCaprio. Šesta filmska priredba Fitzgeraldovega romana bo v Cannesu v 3D-tehniki predvajana zunaj konkurence, poleg DiCapria pa so v njej zaigrali še Tobey Maguire kot Nick Carraway, Carrey Mulligan kot Gatsbyjeva velika neuslišana ljubezen Daisy Buchanan in Joel Edgerton kot njen mož Tom Buchanan.
Veliki Gatsby že začenja svojo kinematografsko pot
Poleg premiere v Cannesu bo film danes premierno predvajan tudi v Kinodvoru. Premierna projekcija je, kot je mogoče izvedeti na spletni strani Kinodvora, že razprodana, film pa bo od 16. maja dalje na sporedu kinocentrov.

Obudite spomin na film, ki ga je leta 1974 Jack Clayton posnel z Robertom Redfordom in Mio Farrow. Film Veliki Gatsby si lahko v četrtek, 23. maja, ob 20.00 ogledate na TVS 2.

Filmski veterani in zgolj ena režiserka
V tekmovalnem programu je kljub ostrim kritikam, ki jih je zaradi tega festival doživel že lani, letos zastopana le ena režiserka. Valeria Bruni Tedeschi, starejša sestra Carle Bruni Sarkozy, se bo za zlato palmo potegovala s filmom Chateau en Italie (Grad v Italiji).
Več kot polovica filmov v tekmovalnem programu so stvaritve ameriških in francoskih režiserjev. Številni med njimi so že veterani, dobro poznani v Cannesu in na drugih pomembnih filmskih festivalih. Brata Coen se tokrat za zlato palmo potegujeta s filmom Inside Llewyn Davis (V Llewyn Davisu), o močni sceni folkglasbe 60. let v New Yorku, v katerem sta zaigrala Justin Timberlake in Carey Mulligan.
Soderberghov zadnji film, Venera Polanskega, Jarmuscheva vampirska romanca
Francois Ozon je v filmu Jeune et jolie (Mlada in lepa) v središče postavil mlado žensko, oskarjevec Alexander Payne pa na letošnji festival prihaja z družinsko dramo Nebrasca. Veliko pričakovanj je sprožil tudi film Stevena Soderbergha Behind the Candelabra (Za kandelabrom), o pianistu in njegovem mladem ljubimcu, za katerega je Soderbergh namignil, da je lahko njegov zadnji film.
Z veliko napetostjo na festivalu pričakujejo tudi filma Asgharja Farhadija, dobitnika oskarja za najboljši tujejezični film 2012 Ločitev (A Separation), in Romana Polanskega. Polanski prihaja s filmom La Venus a la fourrure (Venera v krznu), Farhadi pa s filmom Le Passe (Preteklost), v katerem je zaigrala Bernice Bejo. Le Passe so kritiki tako kot Like Father, Like Son (Kot oče, kot sin) japonskega režiserja Hirokazuja Koreeda označili za močni družinski drami.
Ameriški režiser Jim Jarmusch je v tekmi za zlato palmo z romantično grozljivko o dveh vampirjih, ki sta zaljubljena že več stoletij, Only Lovers Left Alive (Edina še živeča ljubimca).
Spielberg na čelu žirije
Žiriji letošnjega festivala predseduje ameriški režiser in trikratni oskarjevec Steven Spielberg, ki je s filmi, kot so E. T. - Vesoljček, Jurski park in Schindlerjev seznam v kinematografe po vsem svetu pritegnil nešteto gledalcev.
Člani žirije so še indijska igralka Vidja Balan, japonska režiserka Naomi Kavase, avstralska igralka Nicole Kidman, britanska režiserka in scenaristka Lynne Ramsay, francoski režiser Daniel Auteuil, tajvanski režiser in scenarist Ang Lee, romunski režiser in scenarist Cristian Mungiu ter avstrijski igralec Christoph Waltz.
Slovesnosti ob odprtju in zaprtju letošnjega filmskega festivala v Cannesu bo vodila francoska igralka Audrey Tautou, poznana po naslovni vlogi v filmu Amelie.
Poseben pogled s Sofio Coppola in Emmo Watson
Sekcijo Un certain regard (Poseben pogled) bo odprl film Sofie Coppola The Bling Ring. V drami, ki temelji na resničnih dogodkih, je zvezdnica iz filmov o Harryju Potterju Emma Watson upodobila eno izmed mladih žensk, ki vlamljajo v hiše znanih osebnosti. V sekciji bodo prikazali 18 filmov.
Slovenska kinematografija v Cannesu
V sklopu 66. mednarodnega filmskega festivala v Cannesu pa bo potekal tudi 54. filmski sejem, na katerem bo Slovenski filmski center predstavil slovensko kinematografijo. Na sporedu bodo svetovne premiere filmov Dvojina v režiji Nejca Gazvode, Čefurji raus Gorana Vojnovića in celovečerni prvenec Roka Bička Razredni sovražnik.
V sklopu Short Film Cornerja, platforme, posvečene kratkim filmom, bosta predstavljena kratka filma Sto psov režiserja Jana Cvitkoviča in Jutro režiserke Sonje Prosenc. Slovenski dan bo 18. maja zaznamovala že tradicionalna predstavitev Grossmannovega festivala filma in vina iz Ljutomera.
Slovenska kinematografija se v Cannesu v sklopu sejma letos predstavlja deseto leto zapored, četrtič v paviljonu jugovzhodnoevropske kinematografije (South-East European Pavilion). V njem se poleg Slovencev predstavljajo še filmske ustanove in filmski ustvarjalci iz Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Makedonije, Srbije in Hrvaške.