Ustanoviteljici produkcijske hiše Fable Faye Ward in Hannah Farrell o odločitvi za projekt:
Ustanoviteljici produkcijske hiše Fable Faye Ward in Hannah Farrell o odločitvi za projekt: "Zdelo se nama je, da je zgodovina utišala glas te ambiciozne kraljice in raje dala besedo moškim, ki so jo zrušili." Foto: AP
Sorodna novica Pacey iz Simpatij pri 41 prvič v zakon, kmalu bo tudi očka

Televizijsko dramo v treh delih producira britanska televizija Channel 5. Dobili bomo seveda ekranizacijo resničnih zgodovinskih dogodkov: Anne Boleyn je bila druga žena kralja Henrika VIII (in mati poznejše kraljice Elizabete I). Potem ko je na angleškem dvoru izgubila v strateški igri moči proti vplivnim dvorjanom, kakršen je bil Thomas Cromwell, je izgubila tudi naklonjenost tudorskega vladarja, svojega moža. Henrik jo je zaprl v zloglasni Tower of London in jo dal leta 1536 obglaviti.

Feministični upor tudorski Angliji?
"Drama bo tematizirala zadnje mesece Anninega življenja, kot jih je doživljala kraljica sama,"
so pri Channel 5 zapisali v prvem sinopsisu novega projekta. "Psihološka drama jo spremlja v njeni bitki za preživetje, ko poskuša izboriti varno prihodnost za svojo hčerko, ko se poskuša upreti močnim silam patriarhata, ki zapirajo krog okrog nje."

Susan Bordo, profesorica angleških in ženskih študij na univerzi v Kentuckyju, v knjigi The Creation of Anne Boleyn opozarja na to, da je zgodovina (in pozneje popkultura) Anne Boleyn pogosto neupravičeno upodabljala kot
Susan Bordo, profesorica angleških in ženskih študij na univerzi v Kentuckyju, v knjigi The Creation of Anne Boleyn opozarja na to, da je zgodovina (in pozneje popkultura) Anne Boleyn pogosto neupravičeno upodabljala kot "spletkarsko zapeljivko", ki je naklepala padec svoje predhodnice in Henrikove prve žene, Katarine Aragonske. Foto: Wikipedia

Miniserija, za katero je scenarij napisala novinka Eve Hedderwick Turner, nastaja pod okriljem produkcijske hiše Fable Pictures. Projekt sofinancira studio Sony, ki bo poskrbel tudi za mednarodno distribucijo.

Nobena skrivnost ni, da je Henrikova ljubezen do Anne spremenila tok zgodovine: ker mu Katoliška cerkev ni pustila ločitve od prve žene, Katarine Aragonske, ni zapustil samo kraljice, ampak tudi ustanovil Anglikansko cerkev. S tretjo ženo, Jane Seymour, se je poročil zgolj en dan po usmrtitvi Anne.

"Ko sem se poglobila v scenarij, ki analizira Annino neverjetno moč, hkrati pa tematizira tudi njene šibke točke in ranljivost, me je projekt takoj prevzel," je svojo novo službo za revijo Variety komentirala 34-letna Turner-Smith. "Legenda te močne kraljice in bojevite matere bo zaživela kot globoko človeška zgodba, ki je relevantna tudi za današnji čas."

Ob njej bo nastopil tudi Paapa Essiedu, ki smo ga letos gledali v sijajni seriji I May Destroy You; osrednjo igralsko zasedbo zaokrožijo Amanda Burton (White House Farm), Thalissa Teixeira (Two Weeks To Live), Barry Ward (White Lines) in Jamael Westman (Hamilton).

"Barvno slep kasting"
Nekaj pozornosti je na spletu seveda pritegnila izbira glavne igralke: naslovno vlogo bo očitno upodobila temnopolta ženska. Pristop ima že več predhodnikov: v zadnjem času je že nekaj produkcij uporabilo anahronistični koncept oziroma t. i. "barvno slep kasting" ter za kostumske zgodovinske drame angažiralo nebelske igralce, čeprav so bili zgodovinski liki, ki jih upodabljajo, najverjetneje belci. Lep primer je letošnja satira The Great, v kateri so s številnimi svoboščinami poustvarili dvor kraljice Katarine Velike.

Sorodna novica The Great: "Občasno resnična" satira o vzponu Katarine Velike

V živahni razpravi na Twitterju je eden od zagovornikov izbire igralke na očitek, da bi "belska igralka v vlogi Rose Parks izzvala gnev", upravičeno izpostavil: "Ni treba, da je Anne Boleyn belka, to ni imelo z njeno identiteto nobene povezave. Martin Luther King, na primer, pa mora biti temnopolt, saj je njegov pomen ravno v tem, da se je boril za pravice temnopoltih."