Sveže izdelani medvedki že čakajo na svoje lastnike. Foto: EPA
Sveže izdelani medvedki že čakajo na svoje lastnike. Foto: EPA

Letošnji Berlinale, ki se začne čez manj kot mesec dni, bo prvikrat potekal pod vodstvom Italijana Carla Chatriana in Nizozemke Mariette Rissenbeek, ki sta lanskega junija prevzela žezlo iz rok dolgoletnega festivalskega direktorja Dietra Kosslicka.

Sorodna novica "Kraljica" Helen Mirren bo slavljenka naslednjega Berlinala

Nemška pooblaščenka za kulturo Monika Grütters je pred kratkim dejala, da se od vodstva pričakuje, da bodo navdušili občinstvo in še naprej vsakoletno prodali približno 330 tisoč vstopnic. "To je velik pritisk, vendar sem prepričana, da se bo občinstvo dobro odzvalo," je dejala za nemško tiskovno agencijo DPA. Chatrian po lastnih besedah Berlinala sicer ne razume kot nekakšne tovarne glamurja, temveč se želi osredotočiti na same filme.

Častni medved britanski igralki, predsedovanje žiriji britanskemu igralcu
Častni zlati medved za življenjsko delo gre letos britanski igralki Helen Mirren, ki je kot močna osebnost pustila velik pečat s svojimi polnokrvnimi interpretacijami. "Helen Mirren vedno znova preseneča s svojimi interpretacijami kompleksnih likov. Njeni portreti so paradigma močne ženske, pa naj gre za Chris v filmu Dekleta s koledarja ali kraljico Elizabeto II. v filmu Kraljica," je dejala Mariette Rissenbeek.

Sorodna novica Žiriji letošnjega Berlinala bo predsedoval Jeremy Irons

V festivalski program so uvrstili nekaj njenih filmov, med drugim bosta na ogled Kuhar, tat, njegova žena in njen ljubimec, ki ga je leta 1989 režiral Peter Greenaway, in Poslednja postaja iz leta 2009 v režiji Michaela Hoffmanna. 74-letno igralko bodo ovenčali 27. februarja.

Znano je tudi že, da bo na čelu mednarodne žirije prav tako britanski igralec, saj ji bo predsedoval Jeremy Irons. "Jeremy Irons je utelesil nekatere ikonične like, ki so me spremljali na mojem popotovanju v svetu filma," je za francosko tiskovno agencijo dejal Chatrian. 71-letni igralec pa je izrazil zadovoljstvo in dodal, da ni nepomembna čast prevzeti vlogo predsednika mednarodne žirije Berlinala.

Novo vodstvo Berlinala: Carlo Chatrian in Mariette Rissenbeek. Foto: EPA
Novo vodstvo Berlinala: Carlo Chatrian in Mariette Rissenbeek. Foto: EPA

Kateremu filmu bo pripadla čast, da odpre jubilejni festival?
70. izvedbo tega prestižnega festivala bo 20. februarja odprl My Salinger Year, ki ga podpisuje scenarist in režiser Philipp Falardeau. Film, ki bo na ogled zunaj tekmovalnega programa, je nastal po istoimenskem romanu ameriške pisateljice Joanne Rakoff.

V zgodbi sledimo mladi pesnici (Margaret Qualley), sicer tudi asistentki literarne agentke (Sigourney Weaver). Naloga nadobudne mladenke znotraj agencije je, da odgovarja na pisma oboževalcev, ki so sicer namenjena pisatelju J. D. Salingerju. Po besedah Chatriana je filmar "majhno newyorško literarno prizorišče 90. let preteklega stoletja prikazal ljubeznivo in humorno".

Berlinske projekcije filma My Salinger Year naj bi se po napovedih udeležila tudi Sigourney Weaver. Foto: IMDb
Berlinske projekcije filma My Salinger Year naj bi se po napovedih udeležila tudi Sigourney Weaver. Foto: IMDb

Spremenjena kinematografska krajina Berlina
Novo festivalsko vodstvo pa se je za letošnji Berlinale moralo spopasti tudi s spremenjeno kinematografsko krajino nemške prestolnice zaradi zaprtja velikega multipleksa na Potsdamer Platzu in nerazpoložljivosti nekaterih drugih prizorišč. Tako bo letos kinematograf Cubix na Alexanderplatzu, ki je bil prej sekundarna lokacija festivala, poleg Potsdamer Platza eno osrednjih prizorišč festivala.

Odločili so se ukiniti tudi komponento "zunaj konkurence" tekmovalnega programa in tako bodo po pisanju Deutsche Wella nekonkurenčni filmi predstavljeni kot del programa, imenovanega Berlinale Special Gala. Osrednja stvaritev tega nabora bo Pinocchio režiserja Mattea Garroneja, v katerem igra Roberto Begnini.

Se bo izpolnila zaveza za večjo enakost spolov?
Tudi na Berlinalu se prešteva ženske kvote in povečana udeležba žensk se letos še prav posebej pričakuje. Nekdanji direktor Kosslick je namreč še lani podpisal zavezo, imenovano 5050x2020, ki si prizadeva za večjo enakost spolov. Šele razkritje končnega programa bo pokazalo, ali je Berlinale tudi dejansko povečal možnosti za filmske ustvarjalke. Za zdaj je znano vsaj, da bo na festivalu premierno prikazan film Charlatan, ki ga podpisuje slavna poljska režiserka Agnieszka Holland.

In še fotoutrinki iz delavnice, v kateri nastajajo nagrade za 70. Berlinale: