Animirani film Moja mala koza, ki je požel največ navdušenja pri občinstvu, podpisuje Tomoki Misato, študent umetniške univerze v Tokiu. Foto: StopTrik
Animirani film Moja mala koza, ki je požel največ navdušenja pri občinstvu, podpisuje Tomoki Misato, študent umetniške univerze v Tokiu. Foto: StopTrik
StopTrik
StopTrik, ki velja za prvi evropski festival, posvečen umetnosti animacije stop motion, bo med 9. in 11. novembrom zavzel še Łódź na Poljskem. Foto: StopTrik

Stop motion je splošen izraz za tehnike ročno izdelanih, prostorskih animacij, kot so lutkarski film, animacija z glino, manipulacija z objekti ali fotografijo, animacija razsutih materialov, pikselacija, tradicionalni cut-out in druge. Tridimenzionalni objekti so najprej fotografirani sličico za sličico, nato pa oživljeni skozi prikaz gibanja.

Prvi evropski festival stop motion animacije
StopTrik, ki velja za prvi evropski festival, posvečen umetnosti stop motion animacije, je letos doživel svojo 8. izvedbo. Tokrat se je tematsko osredotočal na fenomen cinefilije – ljubezni in strasti do kina. Na različnih prizoriščih v Mariboru je bilo na ogled več kot sto animiranih filmov.

Film Na kratko Fabia Friedlija iz Švice je slavil v kategoriji Borderlands, kjer gre za kombiniranje animacije stop motion z drugimi tehnikami, so danes sporočili iz Pekarne magdalenske mreže.

Koga so ovenčali študentje?
Pri mariborski študentski žiriji za najboljšo animacijo stop motion je največ navdušenja požela Daria Godyn z umetniške akademije v Krakovu s svojim filmom Poznavalec, nagrada mariborske študentske žirije za najboljšo animacijo v kategoriji Borderlands pa je pripadla filmu Ljubezensko pismo za izmišljeno osebo, ki ga podpisuje Rachel Gutgarts z izraelske akademije Bezalel.

In še mnenje direktorjev ...
Festivalska direktorica Olga Bobrowska je posebej predstavila film Glasbene travme Miloša Tomića iz Srbije, programski direktor Michal Bobrowski pa Ex terrat Reinholda Bidnerja, ki živi med Avstrijo in Francijo.

Festival StopTrik bodo kmalu izvedli tudi v Łódźu na Poljskem, tam ga bo mogoče obiskati med 9. in 11. novembrom.