Iz filma Celica Dušana Kastelica. Foto: IMDb
Iz filma Celica Dušana Kastelica. Foto: IMDb

Tako so zapisali organizatorji spletnega programa ob dnevu animiranega filma, ki je dobil svoj rojstni dan na pobudo mednarodnega združenja za animirani film leta 2002. Praznovanju se tudi letos pridružujejo slovenske filmske institucije, ki so pripravile spletni program 37 animiranih filmov. Ogledati si jih je mogoče od danes do 8. novembra.

Ves program si je mogoče ogledati na strani Baze slovenskih filmov.

Prav tako bo preko spleta potekala letošnja podelitev stanovskih nagrad Društva slovenskega animiranega filma (DSAF), in sicer 3. novembra 2020 s pričetkom ob 19. uri. Po virtualni podelitvi nagrad bodo od 20. do 24. ure na ogled tudi letošnji zmagovalni filmi.

Iz filma Socializacija bika? iz leta 1998. Foto: Slovenska kinoteka
Iz filma Socializacija bika? iz leta 1998. Foto: Slovenska kinoteka
Sorodna novica Kolja Saksida: Moji prvi animirani poskusi so se zgodili v otroški sobi s super 8 kamero

Filmi bodo na ogled v štirih sklopih: Nagrade DSAF 2019, Študijski filmi, Filmi z delavnic, kot posebna poslastica pa bo dostopen še vedno edini slovenski animirani celovečerni film Socializacija bika? iz leta 1998. Prav njegova ustvarjalca Zvonko Čoh in Milan Erič sta lani prejela nagrado Saša Dobrile, ki jo DSAF podeljuje za življenjsko delo na področju animiranega filma.

V prvem programskem sklopu bodo sicer na ogled še filmi ostalih lanskoletnih prejemnikov nagrad DSAF. V sekciji študentskih animiranih filmov so slavili Narezano življenje (2019) režiserja Petra Bizjaka, Perje z vonjem morja (2019) režiserke Žoel Kastelic in Soma (2019) režiserke Sandre Jovanovske. Prejemniki stanovskih nagrad pa so bili še filmi Liliana (2019) Milanke Fabjančič, Celica (2017) Dušana Kastelica in Koyaa - Izmuzljivi papir (2019) režiserja Kolje Sakside.

Za mednarodni dan animiranega filma je določen 28. oktober. Prav na ta dan je namreč leta 1892 izumitelj in pionir animiranega filma Charles Emile Reynaud (1844-1918) v pariškem muzeju Grevin prvič javno prikazal animirane podobe v sosledju prizorov. Že leta 1877 pa je Reynaud svetovni javnosti predstavil praksinoskop, napravo za predvajanje na roko narisanih sličic.

Drugi nabor animiranih stvaritev tvorijo študentski filmi iz treh fakultet. Ples ljubezni (2018) režiserja Lea Černica je produkcija AGRFT v Ljubljani. Z Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici prihajajo Kar od nekod (2018) Žiga Stupice, Vrč rakov (2018) Katarine Blažič ter Puta in Petelinček (2018) režiserjev Larise Nagode, Anje Resman, Jošta Šeška in Žada Sokliča. Kot predstavitev dela študentov Akademije likovne umetnosti in oblikovanja Univerze v Ljubljani pa bo prikazanih še devet animiranih kratkometražcev.

Sorodna novica Igor Prassel: Animatorke in animatorji so humanisti filmske umetnosti

Z Akademije likovne umetnosti in oblikovanja Univerze v Ljubljani pa prihajajo nagrajeni eksperimentalni film Mašina spomina (2018) režiserke Kristine Kokalj, Morning Routine (2018) Petra Ferlana, Asparagorest (2018) Sofiye Kruglikove, film Vojko (2018) Janje Kosi, Budilka (2019) režiserke Go Dimec Komar, Bik hoče bit (2019) Veronike Hozjan, Premogovnik smrdounik (2019) Sangare Perhaj, Salad Days (2019) Ajde Kadunc in Sense and nonsense (2019) Sare Rman.

Sorodna novica Liliana, ljubezenska vrnitev Milanke Fabjančič k animiranemu filmu

Sklop Filmi z delavnic pa vključuje 16 filmov, ki so nastali v produkciji petih organizacij, delujočih na področju izvajanja delavnic animiranega filma za otroke in mladino po vsej Sloveniji,

Program so pripravili v Društvu slovenskega animiranega filma v sodelovanju z Bazo slovenskih filmov in ob podpori Slovenskega filmskega centra.