Letošnji plakat filmskega festivala v Cannesu krasi podoba Marcella Mastroiannija iz Fellinijeve klasike Osem in pol (1963). Po besedah organizatorjev festivala je bil Mastroianni, ki se mu bodo letos na francoski rivieri poklonili, igralec, ki je v življenju
Letošnji plakat filmskega festivala v Cannesu krasi podoba Marcella Mastroiannija iz Fellinijeve klasike Osem in pol (1963). Po besedah organizatorjev festivala je bil Mastroianni, ki se mu bodo letos na francoski rivieri poklonili, igralec, ki je v življenju "predstavljal vse, kar je bilo v filmu najbolj izvirno, nekonformistično in poetično". Foto: Reuters
Inferno je tretji celovečerni film režiserja Vinka Möderndorferja. Nastal je v produkciji Forum Ljubljana. Foto: Slovenski filmski center
Drevo, prvi celovečerni film režiserke Sonje Prosenc, je nastal v produkciji Monoo. Foto: Slovenski filmski center

Na filmskem sejmu, ki bo potekal ob 67. mednarodnem filmskem festivalu na francoski rivieri, bo Slovenski filmski center (SFC) že 11. leto zapored predstavil slovensko kinematografijo. Möderndorferjev Inferno je nastal v produkciji Foruma Ljubljana, Drevo Sonje Prosenc pa v produkciji zavoda Monoo, so sporočili s SFC-ja.

Projekcije na sejmu v Cannesu pomenijo ključno izhodišče za čim uspešnejšo mednarodno festivalsko premiero obeh filmov, najboljši dokaz pa je lanski uspešni prodor filma Razredni sovražnik, ki so ga prvič predvajali ravno na tržnici v Cannesu, po kateri je sledila svetovna premiera na festivalu v Benetkah.

V sklopu Short Film Corner, profesionalne platforme za kratki film, kjer imajo avtorji možnost svoj film predstaviti najširšemu krogu ljudi z vsega sveta, bodo Slovenijo predstavljali štirje kratki filmi: animirani film Koyaa-Roža režiserja Kolja Sakside v produkciji ZVVIKS, igrana filma Adagio režiserja Blaža Završnika in Boom Boom Bis režiserja Janija Severja v produkciji Sever & Sever Production ter mladinski film Kresnik: Ognjeno izročilo v režiji Davida Sipoša in v produkciji Haritude Ventures.

V paviljonu Next so med 350 prijavljenimi projekti izbrali 67 projektov, med njimi slovenski dokumentarni projekt, Houston, imamo problem režiserja Žiga Virca, ki nastaja v produkciji Studio Virc. Producent filma Boštjan Virc bo projekt v Cannesu predstavljal 17. maja.

Sledila bo njegova predstavitev na Cross Video Days v Parizu 19. in 20. junija. Cross Video Days je prvi koprodukcijski sejem za t. i. crossmedia programe v Evropi. Izbranim projektom organizatorji omogočijo sestanke s pomembnimi televizijskimi in spletnimi prikazovalci, kot so Tribeca, POV Digital, YouTube, Channel 4, BBC, Arte, France Televisions in drugi.

Letos se bo slovenska kinematografija v Cannesu v mednarodni vasi petič predstavila v paviljonu jugovzhodne evropske kinematografije, kjer se pod skupno streho predstavljajo filmske ustanove in filmski ustvarjalci iz Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Makedonije, Srbije in Slovenije. Po enem letu odsotnosti se v paviljon vrača tudi Ciper.

Slovenski del paviljona bo stična točka za slovenske filmske ustvarjalce, ki bodo v Cannesu predstavljali svoje že dokončane projekte, iskali partnerje za projekte v razvoju ter vzpostavljali poslovne stike na področju filma, so še sporočili s SFC-ja.

Letošnji mednarodni filmski festival v Cannesu bo potekal od 14. do 25. maja. Odprl ga bo film Grace Monaška francoskega režiserja Oliverja Dahana, ki bo prikazan zunaj konkurence. V tekmi za zlato palmo za najboljši film je letos 18 filmov.