V tej skupini so poleg Slovenije tudi Avstrija, Belgija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Nemčija, Madžarska, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Nizozemska, Poljska, Slovaška in Švedska, navaja portal Euronews.

Zaradi brexita že tako ali tako težaven položaj ustvarjalcev je le še dodatno otežila pandemija. Foto: EPA
Zaradi brexita že tako ali tako težaven položaj ustvarjalcev je le še dodatno otežila pandemija. Foto: EPA

e zmeraj daleč od potovanj v EU brez vizumov"
Britanska vlada je sporočila, da se "dejavno ukvarja s preostalimi državami članicami EU-ja, ki ne dovoljujejo potovanj brez vizumov in delovnih dovoljenj, in jih pozvala, naj svoja določila uskladijo z velikodušnimi pravili Združenega kraljestva, ki ustvarjalcem, ki se podajo na turneje, in podpornemu osebju omogočajo, da za obdobje do treh mesecev pridejo v Veliko Britanijo brez vizuma".

Toda Greg Parmley, izvršni direktor zveze za glasbeno industrijo Live, je dejal, da je sicer hvaležen, da je vlada pojasnila "že obstoječe ureditve o potovanjih v številne države EU-ja", vendar da "v njihovi zadnji objavi ni ničesar novega". Dodal je še, da so "še zmeraj daleč od potovanj v EU brez vizumov".

Sorodna novica Elton John: Brexit je katastrofa za vzhajajoče britanske glasbenike

Po njegovem nimamo opravka z novimi in netežavnimi sporazumi, "v resnici je to le zelo majhen kos v veliko večji sestavljanki turnej, ostajajo pa tudi znatne finančne in birokratske ovire, ki nesorazmerno prikrajšajo manjša umetniška imena in takšna, ki se šele uveljavljajo". Parmley vztraja, da mora vlada uvesti tako rekoč prehodni sveženj podpore za podporo tej industriji, medtem ko pogajanja še potekajo.

Sicer zapoznel, a vendarle dobrodošel prvi korak
Paul W. Fleming
, generalni sekretar sindikata ustvarjalnih dejavnosti Equity, je dejal, da je vladno pojasnilo "zapoznel, a dobrodošel prvi korak". Dodal je, da industrija še zmeraj čaka na "razčlenitev po državah, kako bo to delovalo v praksi, ustrezne opredelitve kratkoročnih turnej in posledice za karnete in kabotaže za majhne produkcije". Vlado je pozval, naj nemudoma objavi te podrobnosti.

V pismu, objavljenem v časopisu The Times na začetku leta, ki so ga podpisali številni britanski ugledni ustvarjalci, je bilo prav tako zapisano, da bi bila "draga delovna dovoljenja" in "gore papirja za opremo", ki je potrebna za turneje, še posebej obremenjujoča za mlade glasbenike.

Sorodna novica Evropske turneje britanskih glasbenikov ogrožene

Trg EU-ja za turneje štirikrat večji
Kampanja Naj se glasba premika (Let the Music Move), ki jo prav tako podpirajo številni britanski glasbeniki, je na primer poudarila, da je trg EU-ja z vidika turnej za britanske izvajalce največji na svetu – pravzaprav je skoraj štirikrat večji od trga ZDA.

Tiskovni predstavnik kampanje je za Euronews zadnjo objavo določil označil za "priznanje neuspeha" britanske vlade: "Neizpolnitev obljub, ki jih je dala vlada o zagotavljanju prihodnosti naše industrije med pogajanji, neuspeh pri ‘reševanju’ tega vprašanja, kot je zapisano v izjavi predsednika vlade iz marca letos, in nesposobnost omogočanja gotovosti glede turnej v skoraj tretjini držav EU-ja osem mesecev po tem, ko je bila glasbena industrija obravnavana po scenariju brez dogovora."

Dodal je še, da "ostaja britanska glasbena industrija zdaj v precej manj ugodnem položaju, kot je bila pred januarjem". V okviru kampanje so prav tako pozvali vlado, naj objavi zahteve na turnejah za izvajalce in njihove ekipe za vsako od 27 držav članic EU-ja.

Med podporniki kampanje Naj se glasba premika so tudi člani znamenite britanske zasedbe New Order. Foto: EPA
Med podporniki kampanje Naj se glasba premika so tudi člani znamenite britanske zasedbe New Order. Foto: EPA

Veliko podrobnosti še zmeraj nejasnih
Člani sindikata glasbenikov so za Euronews zadnjo vladno objavo označili za "pozitiven razvoj", vendar so dodali, da "morajo videti podrobnosti, da bodo prepričani, kaj to pomeni za glasbenike".

"Še zmeraj obstajajo velike težave v državah, kot je Španija, in vprašanja, vezana na karnete, promocijske izdelke, kabotažo in prevozna sredstva, še zmeraj povzročajo težave. Še naprej bomo pozivali vlado, naj naredi več, da bi to uredila," je še dejal tiskovni predstavnik sindikata glasbenikov.