V Šmartnem v Goriških Brdih se začenja osmi festival kreativne in improvizirane glasbe. Vse do sobote bo gostil pomembna imena z mednarodne scene sodobne improvizirane glasbe. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
V Šmartnem v Goriških Brdih se začenja osmi festival kreativne in improvizirane glasbe. Vse do sobote bo gostil pomembna imena z mednarodne scene sodobne improvizirane glasbe. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Zlatko Kaučič
Idejnemu in programskemu vodji festivala Zlatku Kaučiču je posvečena razstava fotografij z naslovom Zlatko Kaučič: 40 let ustvarjalnosti bo na ogled v galeriji Hiše kulture. Foto: Iztok Zupan

Festival po trditvah organizatorjev prinaša tridnevno druženje, ustvarjanje novih glasbenih dimenzij, preseganje meja, svobodo, iskanje novega, doslej neslišanega. Dogaja se v središču Goriških brd, utrjeni briški vasici Šmartno, ki mu nudi kuliso s Hišo kulture, dvema trgoma, cerkvijo sv. Martina, gasami in naključnimi prizorišči.

Osrednja gosta bosta britanski skladatelj in inovator Barry Guy, eno vodilnih imen v Evropi na področju improvizirane glasbe, ter švicarska glasbenica Maya Homburger, ki je razvila svoj način izvajanja baročnih solo del v kontekstu svobodne improvizirane glasbe. Delavnice pa bo letos vodil ameriški klarinetist in saksofonist Michael Moore, so še sporočili iz Kulturno-turističnega društva Martinc iz Šmartnega.

Štiri ustvarjalna desetletja Zlatka Kaučiča
Letos zaznamujejo tudi 40 let umetniškega delovanja svojega idejnega in programskega vodje Zlatka Kaučiča. Mednarodno priznani bobnar in tolkalec je do zdaj sodeloval na več kot 60 albumih ter nastopal in snemal z velikimi imeni in inovatorji. Za svoje glasbeno ustvarjanje je doma in v tujini prejel več priznanj, med njimi nagrado Prešernovega sklada leta 2011. Njemu posvečena razstava fotografij z naslovom Zlatko Kaučič: 40 let ustvarjalnosti bo na ogled v galeriji Hiše kulture.

Kot pravi mali festivalski biser napovedujejo sodelovanje dveh pesniških svetov, poezije Milana Dekleve in furlanskega pesnika Pierluigija Cappelle, ki ju bo pod naslovom Dve duši v dialogu mogoče slišati v recitaciji Braneta Grubarja in Stefana Montella.

Natančen program letošnjega festivala si lahko pogledate tukaj.

Petkovo koncertno dogajanje bo začela skupina Gala Furlana, Matjaža Bajca in Clarisse Durizzotto. Sledil bo nastop dua Alberta Cirere in Silvie Bolognesi, za konec večera pa še nastop dvojnega tria v sestavi Marco D'Orlando, Žige Jenka in Leonarda Medice ter Urbana Kušarja, Francesca Ivone in Jureta Boršiča.

Sobotno dogajanje se bo začelo ob 18. uri v Hiši kulture, kjer napovedujejo pesniški nastop ob glasbeni spremljavi Tee Plesničar in Milana Dekleve. Sledil bo koncert Giorgio Pacorig Tria ter dua Thea Ceccaldija in Edwarda Perrauda. Festival bo zaključil koncert udeležencev delavnice pod vodstvom Michaela Moora.

Festival se bo začel drevi ob 19. uri v galeriji Hiše kulture z odprtjem razstave. V cerkvi sv. Martina bo ob 20. uri samostojni koncert italijanskega klarinetista in saksofonista Marca Colonne. Uvodni večer bo zaključil koncert zasedbe Without the Borders, ki jo sestavljajo Barry Guy, Maya Homburger in Zlatko Kaučič.