Mike Starr je bil član zasedbe Alice in Chains med letoma 1987 in 1993. Skupina je mednarodno slavo dosegla v času razvpitosti grungea v Seattlu, so pa v njihovi glasbi opazni tudi elementi heavy metala. Spadajo med najuspešnejše izvajalce 90. let, po vsem svetu so prodali več kot 25 milijonov albumov. Foto: Reuters
Mike Starr je bil član zasedbe Alice in Chains med letoma 1987 in 1993. Skupina je mednarodno slavo dosegla v času razvpitosti grungea v Seattlu, so pa v njihovi glasbi opazni tudi elementi heavy metala. Spadajo med najuspešnejše izvajalce 90. let, po vsem svetu so prodali več kot 25 milijonov albumov. Foto: Reuters
Alice in Chains (na fotografiji Jerry Cantrell) so po sedemletnem premoru, ki ga je sprožila Staleyjeva smrt, leta 2009 spet obudili zasedbo s pevcem in kitaristom Williamom DuVallom. Foto: EPA

Starr je umrl devet let po tem, ko je zaradi prevelikega odmerka mamil umrl prvi pevec skupine Layne Staley. Policija je Starrovo truplo našla v hiši blizu središča Salt Lake Cityja. Menda ne sumijo, da bi bil lahko v dogodek vpleten še kdo drug. Že kmalu naj bi naredili obdukcijo, na izsledke toksikoloških testov pa bodo čakali do dva meseca.

Starr je moral zaradi težav z mamili skupino zapustiti že kmalu po izidu njihovega prelomnega albuma Dirt (1992). Leta 1994 se je tri mesece znašel za zapahi, ker je na letališču v Houstonu ukradel kos prtljage.

Njegovi nekdanji kolegi pa so z Mikom Inezom, ki ga je nadomestil, uživali velik uspeh na seattleski prizorišču grungea 90. let skupaj s skupinami Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden ... A je nato senco na njihove uspehe vrgel boj pevca Layna Staleyja z mamili, njegovo razpadajoče truplo so v stanovanju v Seattlu našli aprila 2002.

Prav Starr naj bi bil tisti, ki je Staleyja zadnji videl živega in je pozneje priznal, da se je počutil krivega, ker ni poklical reševalcev, potem ko ga je bolni pevec rotil, naj tega ne stori. "Želim si, da ne bi bil zadet in da ne bi samo odšel," je v solzah Starr lani povedal v resničnostni oddaji Celebrity Rehab na VH1, v kateri so znane osebnosti javno bile boj z odvisnostjo pod nadzorom zdravnika Drewa Pinskyja.

V Pinskyjevi radijski oddaji Loveline je Starr pozneje povedal, da se je "brez Layna v življenju počutil golega" in dodal: "Še do danes mi je vseeno, da so me vrgli iz skupine. Layna sem imel rad zaradi človeka, kakršen je bil. Res ga pogrešam."

A Starru se ni uspelo otresti svojih demonov, pred tremi tedni so ga v Salt Lake Cityju aretirali zaradi prejšnjih prekrškov, povezanih z mamili, pri sebi pa je imel tudi zdravila, za katera ni imel recepta.

Kitarist Jerry Cantrell in bobnar Sean Kinney, edina preživela člana izvirne zasedbe skupine, ki z novim pevcem in kitaristom Williamom DuVallom v zadnjih letih doživlja nove uspehe, sta po Starrovi smrti v izjavi za javnost povedala, da žalujeta za prijateljem in si želita zasebnosti.

Zdravnik Pinsky pa je na Twitterju zapisal: "Potrlo me je, da je Mike Starr podlegel bolezni, ki ga je pestila. Zelo žalosten sem. Naše molitve so z njegovo družino." Opravljiva spletna stran TMZ, ki je prva objavila novico o Starrovi smrti, je glasbenikovega očeta citirala: "To je grozen šok in tragedija."