Kongresni trg je doživel veličasten koncert. Foto: BoBo
Kongresni trg je doživel veličasten koncert. Foto: BoBo
Gustav Mahler
Osma simfonija je v glasbeni zgodovini poznana kot »Simfonija tisočev«, skladatelj pa jo je imenoval "sporočilo ljubezni v časih brez ljubezni". Foto: Festival Ljubljana
Utrinki z menda največjega letošnjega simfoničnega dogodka na svetu
Simfonija tisočih na Kongresnem trgu

Letošnji Festival Ljubljana se je začel z veličastnim dogodkom; več kot 1.100 slovenskih, hrvaških in ruskih glasbenikov se je združilo v izvedbi Osme simfonije v Es-duru - Simfonije tisočev Gustava Mahlerja pod taktirko slovitega ruskega dirigenta Valerija Gergijeva.

Koncert za razumevanje in mir
Na prenovljenem Kongresnem trgu je Simfonijo št. 8 v Es-duru, znano tudi kot Simfonijo tisočev, na koncertu simbolnega pomena ob 20-letnici samostojnosti Slovenije in Hrvaške izvedlo 950 zboristov iz 21 slovenskih in hrvaških zborov, orkestra Slovenske in Zagrebške filharmonije ter osem solistov iz Slovenije, Hrvaške in Mariinskega gledališča v Sankt Peterburgu.

Pravkar sem končal svojo Osmo – je največja, kar sem jih napisal in tako nenavadna, posebna v vsebini in v obliki, da se o tem pravzaprav ne da pisati. Predstavljajte si, da nenadoma zazveni vesolje. To pravzaprav niso več človeški glasovi, temveč planeti in sonca, ki nenehno krožijo…
(Mahler v pismu dirigentu Willemu Mengelbergu, 1906)

Solistične vloge so imeli sopranistke Viktoria Jastrebova, Anastazija Kalagina in Sabina Cvilak, altistki Martina Gojčeta Silić in Zlatomira Nikolova, tenorist Sergej Semiškur, baritonist Jože Vidic ter basist Vladimir Feljauer.

Uro in pol trajajoči koncert je v živo na platno naslikal slikar Zmago Modic. Po besedah organizatorjev je bilo prodanih okoli 5.500 vstopnic, številni obiskovalci so koncert spremljali tudi v Parku Zvezda in okoliških ulicah.

Predsednika častna pokrovitelja
Koncert, poln simbolnega pomena in glasbenih presežkov, so uvedle tri himne - hrvaška Lijepa naša domovino (Naša lepa domovina), slovenska Zdravljica in Oda radosti, himna Evropske unije. Spregovorila sta direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek in ljubljanski župan Zoran Janković.

Častno pokroviteljstvo nad letošnjim največjim simfoničnim koncertom na svetu, ki se bo v ponedeljek odvil še v zagrebški Areni, sta prevzela slovenski in hrvaški predsednik, Danilo Türk in Ivo Josipović, ki sta se koncerta udeležila skupaj s še nekaterimi slovenskimi politiki.

"Zelo rad slišim, da so moji slovenski in hrvaški prijatelji čedalje bližje fantastičnemu sodelovanju. Biti dober sosed pomeni korak bližje temu, kar verjamemo, da je prihodnost Evrope," je sporočilo koncerta strnil dirigent Gergijev. Dodal je še, da upa na še več miru, medsebojnega razumevanja in sodelovanja med državami, tudi na področju kulture, glasbe in gledališča.

Obletnice in predsedniški obisk
Koncert je bil posvečen žrtvam vojne za Slovenijo, dogodek pa je zaznamoval še nekaj okroglih obletnic. 130 let je minilo, odkar je avstrijski skladatelj Gustav Mahler kot dirigent deloval v ljubljanskem Deželnem gledališču, kar je Ljubljana počastila že v petek z odkritjem kipa Gustava Mahlerja na Dvornem trgu, ki ga je izdelal Mahlerjev občudovalec Bojan Kunaver. Z izvedbo Mahlerjeve Osme simfonije v Es-duru - Simfonije tisočev počastili tudi 310. obletnico ustanovitve Academie Philharmonicorum in 140. obletnico Zagrebške filharmonije.

Utrinke s koncerta si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.

Utrinki z menda največjega letošnjega simfoničnega dogodka na svetu
Simfonija tisočih na Kongresnem trgu